Constructii & Imobiliare

Darian: Apartamentele din Cluj rămân printre cele mai scumpe după Bucureşti

Darian: Apartamentele din Cluj rămân printre cele mai...

Autor: Laurentiu Cotu

05.02.2015, 15:45 622

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în ultimele şase luni din 2014 la o medie de circa 932 de euro pe metru pătrat, similar cu cel din primul semestru al anului trecut, însă cu 2% mai mic decât în semestrul al doilea din 2013, conform unei analize a companiei de consultanţă pentru evaluare Darian. Comparativ, la nivel naţional, în al doilea semestru din 2014 preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi a fost de 678 de euro pe metru pătrat. Cele mai scumpe apartamente rămân cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 965 de euro metrul pătrat, urmate de Cluj-Napoca şi Timişoara, cu 932, respective 860 de euro metrul pătrat.

’’Apartamentele din Cluj-Napoca au rămas printre cele mai scumpe din România, fiind depăşite ca preţ mediu doar de cele din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi în cazul caselor şi a terenurilor. În a doua jumătate a anului 2014 preţurile apartamentelor, casele şi terenurilor din Cluj s-au menţinut la un nivel similar celor din primul semestru’’, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

În zona ultracentrală a municipiului Cluj-Napoca, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut în a doua parte a anului trecut cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.100 de euro mp, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 880-980 de euro mp, iar în cartierul Zorilor preţul s-a situat între 900 şi 1.000 de euro pe metru pătrat.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu a fost de aproximativ 982 euro/mp, aproximativ la acelaşi nivel cu cel din anul anterior. Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca au fost  în stagnare pentru al treilea semestru consecutiv, însă s-au depreciat cu peste 60% de la începutul crizei economico-financiare.

Pe segmentul spaţiilor de birouri, în raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Cluj-Napoca, chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca variază, în medie, în intervalul 12-15 euro/mp, interval similar celui din perioada anterioară. Există însă şi o ofertă  consistentă de spaţii de birouri, de clasa B, în zonele centrale şi semicentrale ale Clujului, unde nivelul mediu al chiriilor variază între 7 şi 11 euro/mp. Compania de consultanţă Darian DRS a fost înfiinţată în anul 1991 la Cluj-Napoca şi este deţinută de Adrian Crivii.