Eveniment

Isărescu despre dobânzile ridicate de pe piaţă: Sistemul bancar nu este cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare

Isărescu despre dobânzile ridicate de pe piaţă: Sistemul bancar nu este cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare

Autor: Alexandra Chelu

07.11.2010, 12:33 18

Sistemul bancar din România nu este cartelizat, dar aredefecţiuni în funcţionare şi este supus unor presiuni generate deincertitudinile existente pe plan local şi de discuţiile"nesfârşite" din plan politic şi social, consideră guvernatorulBăncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

"Eu nu cred că sistemul bancar este cartelizat, dar,într-adevăr, funcţionarea lui are defecţiuni, ca să numesc aşa, şieste şi el presurizat de incertitudinile care sunt în această ţarăşi discuţiile nesfârşite pe scena politică, pe scena socială. Toateaceste incertitudini se transmit în costuri suplimentare", a spusIsărescu la emisiunea "După 20 deani", difuzată duminică la Pro TV.

Întrebat ce face BNR, cu ce presiune vine asupra băncilor,pentru ca dobânzile să scadă, Isărescu a afirmat: "Nu vedeţi cefacem?! Facem anumite lucruri pentru care suntem criticaţi sauneînţeleşi, ca să fiu delicat. De exemplu, lăsăm mai multlichiditate în piaţă".

El a recunoscut că măsurile luate de BNR pentru reducereadobânzilor nu funcţionează, dar nu crede că acest lucru se întâmplădeoarece sistemul este monopolizat sau cartelizat.

"Eu cred că este o atmosferă generală, nu foarte sănătoasăpentru activitatea de creditare. Şi cred că ea va fi depăşită.Treptat veţi vedea că şi dobânzile vor scădea. Plătim un cost alacestei ajustări prin majorarea impozitelor, după ce la începutulanului 2009 s-a spus că nu mergem pe această cale a majorăriiimpozitelor. Uitaţi că s-au majorat şi accizele în 2009 şi TVA în2010! Toate acestea au creat întârzieri, nelămuriri, şi înactivitatea bancară", a spus guvernatorul băncii centrale.