Eveniment

Noul pact de uniune a stângii din Franţa dă semne de fisură, la doar două zile după ce a fost format într-o mişcare care ameninţa să eclipseze alianţa centristă a lui Emmanuel Macron. Liderul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon a lansat peste noapte o epurare a moderaţilor din partidul său care au pledat pentru unitate

Noul pact de uniune a stângii din Franţa dă semne de...

Autor: Ştefan Stan

16.06.2024, 09:56 803

Noul pact de uniune a stângii din Franţa dă semne de fisură, la doar două zile după ce a fost format într-o mişcare care ameninţa să eclipseze alianţa centristă a lui Emmanuel Macron în viitoarele alegeri anticipate, scrie FT. 

Liderul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon a lansat peste noapte o epurare a moderaţilor din partidul său care au pledat pentru unitate, provocând o reacţie furioasă din partea altor lideri de stânga. Olivier Faure, şeful socialiştilor, a calificat-o drept "scandaloasă".

Crearea Noului Front Popular (NFP) ar putea afecta serios perspectivele candidaţilor pro-Macron, făcându-le mult mai greu să se califice pentru al doilea tur de scrutin din 7 iulie. Primul tur are loc pe 30 iunie.

Posibilitatea unui guvern de extremă-dreapta cu stânga ca cea mai mare forţă de opoziţie - ambele având planuri masive de cheltuieli nefinanţate - a zdruncinat pieţele financiare, determinând o vânzare a datoriilor şi acţiunilor franceze în această săptămână.

Aproximativ 75.000 de persoane au participat sâmbătă după-amiază la o demonstraţie la Paris împotriva extremei drepte, a anunţat poliţia. Sindicatul CGT a declarat că 250.000 de persoane au participat în capitală şi 640.000 la proteste în întreaga ţară.

NFP a fost convenit abia joi, după negocieri intense între patru partide de stânga. Partidele sunt profund divizate în ceea ce priveşte economia, politica UE şi Ucraina, dar şi-au îngropat diferenţele pentru a-şi maximiza şansele împotriva Rassemblement National al lui Marine Le Pen.

Dar epurarea lui Mélenchon a pus sub presiune NFP. Şeful France Insoumise (Franţa neînduplecată) a eliminat de pe lista de candidaţi electorali a LFI mai mulţi colegi care au criticat anterior poziţiile sale extreme. El l-a inclus pe listă pe Adrien Quatennens, un protejat şi controversat deputat LFI care a fost acuzat de soţia sa de violenţă domestică.

Măsura luată de Mélenchon, un politician profund polarizator, a provocat o reacţie furibundă din partea membrilor epuraţi şi a simpatizanţilor acestora.

"Este total meschin, mic din partea lui, o reglare de conturi, când provocarea acum este de a împiedica extrema dreaptă să preia puterea", a declarat pentru France Info Alexis Corbières, unul dintre deputaţii eliminaţi ca şi candidat.