Opinii

Niciodată o generaţie nu a fost mai mândră să se îmbrace în galben ca acum

Comentariu Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Niciodată o generaţie nu a fost mai mândră să se...

Autor: Cristian Hostiuc

22.06.2024, 21:18 7982

Bucureşti, Calea Victoriei, ora 21:00. Celebra Cale a Victoriei din Capitală (care a primit numele în 1878, după Războiul de Independenţă), închisă circulaţiei în weekend, este plină, în haine vii, colorate.Dar, ca niciodată, mai ales în galben, culoarea Echipei Naţionale de Fotbal a României. Niciodată o generaţie nu a fost mai mândră să se îmbrace şi să se afişeze în galben ca acum, cu o oră înainte de începerea meciului România-Belgia de la Campionatul European din Germania. 

Mulţi se plimbă pe Calea Victoriei, dar mulţi merg către fanzone-ul din faţa Ateneului şi Muzeului Regal, acolo unde va fi nebunie. 

Steagurile României, care costă 10 lei, au început să fie fluturate peste tot, iar tricourile galben cu Penny (ce inspiraţie pentru retailerul german Penny să fie sponsorul Echipei Naţionale când nimeni nu mai avea chef să se uite la meci, pentru că ne băteau toţi) să fie la mare căutare. 

Terasele sunt arhi-pline, magazinele de îngheţată şi pizzeriile au dat lovitura. Creşterea preţurilor nu se vede deloc. 

Într-o seară pesimistă, toată lumea pare să fie fericită acum, agăţându-se de prezenţa României la Campionatul European de fotbal.  

Bucureştiul, Calea Victoriei, vor să fie prezenţi alături de cei 25.000-30.000 de români care sunt la Koln, o masă de suporteri cu mult peste aşteptări, care a răsărit de nicăieri, de prin toate colţurile Europei. 

Acum 20-30 de ani, când am descins pentru prima dată în Europa, fie la muncă, fie ca turişti, nu prea voiam să arătăm că suntem români. 

Mulţi ani de zile ne-am ferit de acest lucru, pentru a nu fi încadraţi în categoriile consacrate de hoţi, săraci, ţărani, ”ţigani”, etc.

Acum, fiecare vrea să se îmbrace în galben, să arate că este român şi că este parte din Europa. 

Indiferent ce rezultat vom avea la Campionatul European, tricoul galben este purtat cu mândrie.  

21:15 - piaţa a început să strige România, România!