ZF Live

Ediţie specială ZF Live de la nZEB Expo: Dezvoltatorii încep să se gândească la ansambluri de case pasive, iar băncile sunt dispuse să le finanţeze. „Toate elementele unei construcţii sunt importante“

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.06.2024, 00:06 74

nZEB Expo, cel mai mare eveniment local din domeniul construcţiilor eficiente energetic, a avut loc weekendul trecut în Bucureşti, la Romexpo, şi a reunit peste 150 de producători şi distribuitori de materiale de construcţii, alături de specialişti în domeniu.

Dezvoltatorii imobiliari iau în calcul mai des să investească în ansambluri rezidenţiale cu case pasive, după ce conceptul nZEB, care face referire la eficienţa energetică a construcţiilor, a devenit obligatoriu la scară largă. Furnizorii de materiale, constructorii, chiar şi finanţatorii se aliniază noilor cerinţe, creând astfel contextul formării unei noi pieţe.

Acestea sunt câteva dintre ideile lansate de invitaţii la ediţia specială ZF Live, care a avut loc nZEB Expo, cel mai mare eveniment local din do­me­niul construcţiilor eficiente energetic, derulat în perioada 14-16 iunie 2024, la Romexpo, în Bucureşti.

„Dezvoltatorii au început să înţeleagă şi văd beneficiile pe termen mai lung. Deocamdată avem câteva zeci de case pasive în România şi câteva zeci, chiar sute de proiecte nZEB. În ultimul an şi jumătate, am tranzacţionat peste 1.000-1.500 de proprietăţi nZEB. Case pasive nu am avut, pentru că acestea sunt de regulă construite individual de oameni, în regie proprie“, a spus Daniel Tudor, proprietarul companiei The Concept şi coorganizator la nZEB Expo.

Şi băncile îşi aliniază oferta la noile standarde din construcţii, astfel că au creat programe de finanţare dedicate. Banca Transilvania, de pildă, are un produs de creditare dedicat producerii energiei din surse regenerabile şi construcţiilor eficiente energetic.

„Am început de anul trecut să finanţăm astfel de proiecte, legislaţia a început să fie aplicată din septembrie 2023, aşa că abia de anul acesta se fac primii paşi în această direcţie. Avem solicitări din partea persoanelor juridice care vor să investească în clădiri de birouri, dar şi din partea dezvoltatorilor de clădiri de locuinţe“, a spus Crymhylde Galoş, director adjunct programe europene şi credite verzi la Banca Transilvania.

În acest timp, furnizorii de materiale de construcţii s-au pregătit cu game de produse adecvate noilor standarde.

„Toate elementele unei construcţii sunt importante, iar fereastra are rolul ei. Între 10% şi 25% din energia necesară pentru încălzire şi răcire se consumă prin vitraje. Orice intervenţie pentru reducerea consumului vine prin atenţie la tâmplărie. Noi am început să ne implicăm cam cu zece ani înainte de start, prin 2013“, a spus Robert Mollner, consultant tehnic la QFort.

nZEB Expo, cel mai mare eveniment local din domeniul construcţiilor eficiente energetic, a avut loc weekendul trecut în Bucureşti, la Romexpo, Pavilion B2. Evenimentul a reunit peste 150 de producători şi distribuitori de materiale de construcţii, alături de specialişti în domeniu. În cadrul nZEB Expo, publicul a avit ocazia de a vedea în acţiune cea mai mare imprimantă 3D din România, care a printat, în timp real, o structură de casă şi alte elemente decorative.

nZEB Expo este un parteneriat între creatorul de conţinut dedicat construcţiilor Soflete.ro, compania The Concept Real Estate Advisers, specializată în tranzacţiile imobiliare, şi Mihai Cima, cofondator Universum Events.

 

Marius Şoflete, inginer proiectant de case pasive şi coorganizator, nZEB Expo

Pe contul meu de YouTube povestesc despre tot ce înseamnă case pasive, astfel încât oamenii să aibă acces la know-how. Domeniul construcţiilor este unul tehnic, în care trebuie să pui mâna la treabă şi atunci aduc comunitatea mea din online la acest eveniment. Suntem la a treia ediţie, prima a fost acum doi ani, la Cluj-Napoca. Anul trecut am repetat experimentul la Cluj-Napoca, am avut vreo 6.000 de vizitatori şi am decis să aducem evenimentul şi la Bucureşti. Multă lume spune că astfel de construcţii eficiente energetic costă mult, oamenii sunt obişnuiţi cu costurile de acum zece ani, când nu aveam o criză energetică. Vedem că vin oameni din ce în ce mai bine pregătiţi, care ne pun întrebări foarte pertinente.

Scopul este să schimbăm percepţia, să migrăm către ideea de a-ţi face o casă de dimensiuni mai mici, dar mai eficientă energetic. Oamenii încep să înţeleagă asta.

 

Daniel Tudor, owner, The Concept şi co-organizator nZEB Expo

Vrem ca nZEB să nu mai fie privit ca o provocare în piaţa imobiliară. Casa pasivă este echivalentul maşinii electrice în industria auto. Pe termen mediu şi lung, creşte confortul şi scad costurile. Casa nZEB ar putea fi considerată echivalentul maşinii hibrid din punctul de vedere al costurilor. Casa pasivă este un standard suprem, este greu să ajungi acolo. Dezvoltatorii au început să înţeleagă şi văd beneficiile pe termen mai lung. Ca să fii nZEB, cam 30% din totalul producţiei de energie trebuie să fie din surse regenerabile. Deocamdată avem câteva zeci de case pasive în România şi câteva zeci, chiar sute de proiecte nZEB.

În ultimul an şi jumătate, am tranzacţionat peste 1.000-1.500 de proprietăţi nZEB. Case pasive nu am avut, pentru că acestea sunt de regulă construite individual de oameni, în regie proprie.

 

Crymhylde Galoş, director adjunct programe europene şi credite verzi la Banca Transilvania

Susţinem drumul către decarbonizare, ne-am propus să avem o abordare pentru toţi actorii din piaţă. Dezvoltatorii, în ultimii trei ani, au început să meargă către nZEB fără să fie încă legiferat. Noi venim cu tipuri diferite de finanţare în funcţie de tipul întreprinderii. Ne adresăm şi furnizorilor dezvoltatorilor. Trebuie să nu uităm nici clădirile nZEB, care trebuie aduse la eficienţă energetică prin etanşeizare sau trecerea la o clasă energetică superioară. Scopul este ca, printr-o îmbunătăţire energetică, să ajungem la o cheltuială mai mică.

Legislaţia a început să fie aplicată din septembrie 2023, aşa că abia de anul acesta se fac primii paşi în această direcţie. Avem solicitări din partea persoanelor juridice care vor să investească în clădiri de birouri, dar şi din partea dezvoltatorilor de clădiri de locuinţe. Ne uităm la viabilitatea businessului în piaţă, dacă se va rambursa creditul, la continuitate, la sănătatea financiară.

 

Robert Mollner, consultant tehnic la QFort

l Toate elementele unei construcţii sunt importante, iar fereastra are rolul ei. Între 10% şi 25% din energia necesară pentru încălzire şi răcire se consumă prin vitraje. Orice intervenţie pentru reducerea consumului vine prin atenţie la tâmplărie. Noi am început să ne implicăm cam cu zece ani înainte de start, prin 2013. Este un efort continuu pe platforma noastră de producţie de la Craiova, de circa 15 hectare, să propunem noi produse performante energetic. O casă nZEB nu are suprafeţe vitrate foarte mari. Investiţiile în tâmplărie pentru o casă pot varia de la 7% la 15% din bugetul total.

 

Alina Silaghi, director general la Agenţia pentru Dezvoltare Locală Oradea

Suntem unul dintre oraşele care accesează foarte multe proiecte cu finanţare europeană. Cred că autorităţile publice trebuie deja să se alinieze normelor nZEB. Unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre în acest sens este cel de eficientizare a Spitalului Judeţean, unde am implementat un sistem de energie care prevede piloni foraţi la o adâncime de 18 metri, care vor funcţiona ca o pompă de tip apă-aer. Avem şi foarte multe proiecte care ţin de resursele de energie. În fiecare an cuprindem în bugetul local proiecte de tip nZEB. Cei din mediul privat vin către noi cu astfel de proiecte, iar noi, ca administraţie publică, trebuie să ne aliniem.

 

Cristian Poleacec, director de vânzări la Kroll Plus

Producem tablă din ţiglă şi accesorii pentru acoperiş. Avem o experienţă de 17 ani pe piaţa din România, avem şi fabrică la Suceava. Preţurile sunt cu 15-20% mai mari pentru produsele dedicate construcţiilor nZEB. Oferim şi partea de montaj a tablei, avem echipe în acest sens. Contează ca acoperişul să fie montat corect, ca să nu aibă infiltraţii în primul rând. Trebuie să fie o investiţie de durată. Un acoperiş montat cum trebuie poate să ţină cel puţin 40-50 de ani, perioadă în care clientul să nu aibă probleme. Ca raport calitate-preţ, cele mai multe vânzări le avem pe segmentul mediu de preţuri. La acoperişuri, faţă de anul trecut, preţurile sunt mai mici cu 5-7%, în funcţie de model şi de finisaj. Până la finalul anului se anunţă scumpiri.

ZF Live