Business Internaţional

August, luna evenimentelor majore care au întors cursul istoriei

August, luna evenimentelor majore care au întors cursul istoriei

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2011, 08:42 1272

Întregul calendar politic european esteconstruit în jurul ideii că nimic nu se întâmplă, sau nu ar trebuilăsat să se întâmple în august. Dar istoria ne demonstrează căliderii europeni se păcălesc singuri crezând că august este o lunăsigură în care pot fugi la mare sau la munte. În august, deexemplu, Hitler a dat ordin armatei germane să atace Polonia,armatele pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, iartancurile irakiene au intrat în Kuwait, scrie editorialistul GideonRachman de la Financial Times.


Drama care înconjoară summit-ul de urgenţă al liderilor din zonaeuro organizat la Bruxelles luna trecută a fost produsă printrealtele de pericolul că haosul va cuprinde pieţele financiare dacăGrecia nu primeşte din nou bani. Unul din motivele nespuse alegrabei cu care au acţionat liderii europeni a fost însă nevoiadisperată de a încropi un plan înainte de venirea vacanţei.Summit-ul poate fi considerat un succes având în vedere spaţiullimitat de menavră al participanţilor. Este mai mult ca sigur căîntâlnirea nu a pus capăt crizei din zona euro, dar lideriieuropeni s-ar putea să fi făcut destul pentru a nu fi nevoiţi săconvoace un alt summit înainte de septembrie.
Când ceva dramatic se întâmplă în august,liderii europeni sunt adesea prinşi pe picior greşit. În august2008, când tancurile ruseşti mărşăluiau prin Georgia, ministrulbritanic al afacerilor externe din acea vreme, David Miliband, atrebuit să gestioneze criza prin telefonul mobil, el aflându-se învacanţă în Spania.


Când Miliband şi-a ocupat funcţia, se "lăfăia" cu gândul că marelelui birou este acela din spatele căruia predecesorul său EdwardGrey rostea în ajunul Primului Război Mondial faimoasele cuvinte:"Luminile se sting în toată Europa. Nu le vom mai vedeaaprinzându-se niciodată în vremea noastră". Grey vorbea seara, laînceputul lui august 1914, când a izbucnitrăzboiul.
După 25 de ani, în august 1939, Europa seîndrepta din nou către război. Pe 23 august a fost anunţat, uneilumi şocate, pactul Molotov-Ribbentrop, dintre Rusia sovietică şiGermania nazistă, care a făcut inevitabilă invazia Poloniei şi celde-Al Doilea Război Mondial. În noaptea de 31 august, Adolf Hitlera ordonat armatei germane să atace Polonia.


Tendinţa crizelor internaţionale de a izbucni în august persistă şiîn epoca modernă. Primăvara revoluţionară de la Praga a fostzdrobită când Uniunea Sovietică şi aliaţii pactului de la Varşoviaau invadat Cehoslovacia, în august 1968.
Preşedintele american George H. W. Bush aobservat cu siguranţă că este ceva ciudat cu miezul verii. Primiilui trei ani de mandat au fost caracterizaţi de evenimente majore,în luna august. În august 1989, s-a făcut prima breşă în Cortina deFier, când Ungaria şi-a deschis graniţele cu Austria declanşândşirul de evenimente care a dus la căderea zidului Berlinului o lunămai târziu.


În august 1990, Irakul lui Saddam Hussein a invadat Kuwaitul, iarîn câteva săptămâni, Bush şi-a adunat aliaţii şi a pornit primulrăzboi din Golf. Un an mai târziu, în august 1991, Bush a anunţatcă în URSS are loc o lovitură de stat, iar Mihail Gorbaciov a fostarestat. În doar câteva zile, URSS a început să sedestrame.


Între timp, preşedintele a început să vadă un model: "Ce este culuna august?", a întrebat el tare.


Întrebarea este pertinentă. O explicaţie ar fi că lumea democratătinde să fie pe jumătate adormită, sau pe plajă, în august, ceea ceface ca această lună să fie ideală pentru dictatori şi autocraţi săacţioneze.
În timp ce pare a fi o practică standard carăzboaiele să fie pornite în august, ar fi deplasat să înscenezi ocriză financiară în vacanţa de vară. Oamenii care ştiu mai multe înacest domeniu vor spune, însă, că există precedente. Speculaţiileîmpotriva lirei sterline au forţat Marea Britanie să iasă dinmecanismul cursului de schimb (ERM) în august 1992. Monedatailandeză s-a prăbuşit în august 1977, punând bazele unei crizeifinanciare asiatice.
Dar în lumea occidentală, marile crizefinanciare au aşteptat în general până în toamnă. Crash-ul de leWall Street din 1929 şi versiunea miniaturală din 1987 s-au produsîn septembrie. Este adevărat că primele semne ale actualei crize auvenit printr-o injecţie de lichiditate de la BCE în august 2007.Dar colapsul Lehman Brothers nu a urmat decât în septembrie2008.


Poate că în zona euro criza va reînvia maidevreme decât au stabilit politicienii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO