Business Internaţional

Ce poate învăţa UE în plină criză a energiei de la regina unei ţări pe care politicienii au împins-o spre Brexit pentru voturi: „Ştim că diviziunile din Europa sunt periculoase şi că trebuie să ne protejăm de ele“

Cei mai mulţi lideri europeni sunt de acord că este nevoie de soluţii urgente pentru criza energiei, altfel, riscul este ca la iarnă să se stingă lumina.

Cei mai mulţi lideri europeni sunt de acord că este nevoie de soluţii urgente pentru criza energiei, altfel, riscul este ca la iarnă să se stingă lumina.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2022, 21:26 438

Regina Elisabeta a II-a avea 18 ani când s-a terminat al Doilea Război Mondial, cel mai dis­truc­tiv pe care l-a cu­noscut omenirea. Ştia ce în­seam­nă o criză existenţială pentru naţiuni întregi. Lu­mina era stinsă noaptea pentru a salva vieţi. Mulţi ani de-atunci încolo Marea Britanie şi toată Europa s-au confruntat cu penurii, cu raţionalizarea unor produse alimentare de bază cum sunt untul şi carnea.

Însă statele europene occidentale au re­născut din cenuşa războiului mai prospere ca niciodată pentru că au învăţat să cola­boreze, să fie unite şi să construiască împreună. Iar a­ceastă construcţie au întins-o spre est, for­mând ceea ce astăzi este Uniunea Europeană.

Pentru Regina Elisabeta a II-a, Europa a fost întotdeauna „continentul nostru“. Este o descriere neobişnuită pentru monarhul unei naţiuni care a decis până la urmă să iasă din UE şi ai cărei politicieni, chiar şi proeuropeni, făceau distincţie şi înainte de Brexit între Marea Britanie şi UE, adică restul lumii.

„În viaţa noastă am văzut ce-a fost mai bun şi ce-a fost mai rău de la continentul nos­tru“, a spus Elisabeta a II-a în 2015 la un banchet la Berlin. Discursurile sale treceau prin filtrul guvernului, dar unele lucruri care ţineau de personalitatea ei nu puteau fi atinse. „Ştim că diviziunile din Europa sunt pericu­loase şi că trebuie să ne protejăm de ele“, a continuat atunci regina. Elisabeta a II-a, deşi un lider simbolic, a fost o regină europeană, după cum scrie Le Monde.

Europa, inclusiv Marea Britanie, este din nou în război, de data aceasta unul economic cu Rusia. Moscova foloseşte ca armă energia, în special gazele naturale, de care multe state europene sunt dependente, iar preţul plătit de Europa este creşterea cos­tului vieţii. Preţul îl plătesc chiar şi ţările care nu depind de energia rusească, Marea Britanie fiind una dintre acestea. Sunt din nou penurii, iar electricita­tea şi gazele riscă să fie raţiona­lizate la iarnă. Afaceri din mai mul­te sectoare vor fi forţate să-şi în­chidă activi­ta­tea şi să falimenteze.

Nimic din toate acestea nu se compară cu greutăţile din cel de-al Doilea Război Mon­dial. Dar este totuşi o criză, iar Europa tre­buie să reacţioneze, ca o uniune, pe cât de mult este posibil. Franţa a invitat la discuţii pentru a găsi soluţii comune chiar şi Marea Britanie. Însă liderii europeni, cu electorate şi interese diferite în spate, nu reuşesc să se înţeleagă ca liderii unei Europe unite.

În criza datoriilor suvera­ne, econo­mi­ile lor au fost pro­te­jate de Banca Centrală Eu­ro­peană. Acum BCE nu poate face decât să lupte cu inflaţia, şi o face cu întârzi­ere. Ungaria are cele mai ief­tine gaze din Europa, a gă­sit o analiză a Financial Times. Aceasta probabil pentru că gu­ver­nul ungar a continuat să rămână aliatul Mosco­vei după ce Rusia a invadat Ucraina şi şi-a reînnoit recent contractul pe termen lung cu Gazprom pentru achiziţionare de gaze, deşi cei mai mulţi colegi europeni se îndepărtează de orbita Rusiei.

De cealaltă parte, preţul mediu al electricităţii pentru gospodăriile britanice este cu cel puţin 30% mai mare decât cel din ţările vecine. Ex­plicaţia constă, probabil, în faptul că pro­ducţia de energie se face în mare parte prin arderea de gaze, acum foarte scumpe pe pieţele internaţionale.

Pentru că criza se simte în toate părţile Europei şi riscă să erupă la iarnă, Uniunii Europene i se cere să mobilizeze toate sursele de energie, însă Germania dă din colţ în colţ când i se cere să menţină în funcţiune reactoa­rele nucleare, la care voia să renunţe în tran­ziţia ei către energie tot mai verde. Însă tocmai modul în care se face tranziţie poartă o parte din vina pentru actuala criză.

Berlinul a căutat să acopere golul lăsat de închiderea reactoarelor cu energie obţinută prin arderea gazelor ruseşti ieftine.

În schimb, Germania vrea „acorduri de solidaritate“ energetică, axate pe împrumutul de gaze în caz de urgenţă, cu statele vecine, dar doar Danemarca şi Austria s-au arătat interesate. Olanda, Belgia şi Polonia nici nu vor să audă de „negocieri constructive“ pentru astfel de acorduri, scrie Bloomberg.

Comisia Europeană are un plan pentru formarea unui bloc european care să permită plafonarea preţurilor gazelor ruse, însă s-a izbit de presiuni din partea a cel puţin 10 state membre ale UE care cer plafonări pentru toţi furnizorii de gaze, altfel existând riscul ca discriminarea Rusiei să-l determine pe preşedintele rus Vladimir Putin să oprească exporturile de gaze către toată Europa, notează FT.

Mulţi lideri europeni sunt de acord că Europa are nevoie de soluţii de urgenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO