Business Internaţional

Occidentul ţipă că Rusia îşi foloseşte energie ca pe o armă de şantaj, iar marile companii occidentale ajută la extragerea petrolului şi gazelor ruseşti

Occidentul ţipă că Rusia îşi foloseşte energie ca...

Autor: Liviu Popescu

18.06.2014, 00:04 701

Săptămâna aceasta Moscova este gazda Congresului Mondial al Petrolului, iar vedetele evenimentului sunt marile companii petroliere americane, fără tehnologia şi experienţa cărora Rusia nu ar putea debloca zăcăminte de petrol de aproximativ 8.200 miliarde de dolari. Unele dintre acestea sunt de mult prezente în Rusia, unde ajută la extragerea ţiţeiului vândut de Rusia inclusiv ţărilor europene şi chiar Statelor Unite, deşi Occidentul reproşează Moscovei că îşi foloseşte energia ca pe o armă geopolitică.

Statele europene cumpără 84% din petrolul exportat de Rusia şi 76% din gazele naturale.

Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, are nevoie de experienţa şi de tehnologia marilor companii occidentale pentru a menţine producţia la câmpurile petroliere aflate în exploatare încă din perioada sovietică şi pentru a putea exploata resurse de aproximativ 8.200 de miliarde de dolari la care este mai greu de ajuns, precum petrolul blocat în straturile de şist şi în zonele arctice, scrie Bloomberg.

Însă Rusia riscă noi sancţiuni din partea Occidentului din cauza acţiunilor din Ucraina şi mai ales după ce a sistat livrarea de gaze către statul ucrainean.

Oprirea livrărilor de gaze naturale adaugă încă un strat de complexitate pentru companiile energetice care navighează prin peisajul geopolitic în continuă transformare pentru descoperirea unor noi resurse de petrol şi gaze naturale. Reprezentanţii celor mai mari companii producătoare de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, printre care British Petroleum, ExxonMobile, din SUA, şi Petroleo Brasileiro, se întâlnesc săptămâna aceasta la Moscova la Congresul Mondial al Petrolului şi vor avea posibilitatea să discute noi parteneriate comerciale. Exxon deţine o participaţie la proiectul de petrol şi gaze naturale Sakhalin-1, una dintre cele mai mari investiţii străine din Rusia, şi a acceptat să ajute Rusia să-şi dezvolte resursele de petrol neconvenţionale.

“Din conferinţa din Moscova va ieşi cu siguranţă un câştig”, a spus Alexander Robart, reprezentant al PacWest Consulting Partners, firmă americană de consultanţă în domeniul energetic şi industrial. “Pentru marile companii sunt prioritare pieţele pe care pot creşte în viitor”, a adăugat el. Robart consideră că Rusia înregistrează venituri mai mari de pe urma exporturile de petrol decât a celor de gaze naturale.

Cea mai recentă acţiune a Rusiei contra Ucraina poate intensifica tensiunile politice pe care companiile occidentale le-au simţit deja în timp ce au încercat să justifice extinderea relaţiilor de afaceri cu Rusia, consideră Fadel Gheit, analist la Oppenheimer & Co, firmă de consultanţă financiară. “Balanţa va înclina puţin împotriva Rusiei”, a spus Gheit, care a adăugat că au crescut şansele ca SUA şi Europa să impună noi sancţiuni Moscovei.

Sancţiunile nu au avut până acum efecte asupra relaţiilor comerciale dintre companiile occidentale şi cele din Rusia, a spus Bob Dudley, directorul general al British Petroleum. “Colaborăm în continuare şi facem afaceri în mod normal. Nu ne-au fost afectate activitaţile”, a adăugat Dudley.

Rusia este deja a doua piaţă ca mărime din afara Americii de Nord pentru echipament pentru fracturarea hidraulică, cu o putere cumulată de 1,1 milioane de cai putere a pompelor folosite la injectarea în sol a apei, nisipului şi chimicalelor pentru extragerea hidrocarburilor. China se plasează pe primul loc, cu o putere a pumpelor de 3,1 milioane de cai. America de Nord este de departe liderul mondial, cu o putere de 19,7 milioane de cai.

Exploatarea zăcămintelor dezvoltate în era sovietică a făcut din Rusia cel mai mare producător de ţiţei la nivel mondial. Anul trecut, producţia s-a cifrat la aproximativ zece milioane de barili pe zi. Însă pentru a-şi menţine producţia la un nivel constant Rusia va trebui să apeleze la cele mai noi tehnologii pentru a exploata petrolul din rocile de şist din Siberia de Vest. În aceste condiţii se estimează că cererea pentru echipamente de fracturare hidraulică va ajunge la 2,3 milioane de cai putere în 2018.

Companiile americane Halliburton şi Weatherford şi compania franceză Schlumberger, specializate în servicii petroliere, sunt câteva dintre companiile care se luptă “să resusciteze” câmpurile petroliere îmbătrânite ale Rusiei şi care caută să deblocheze formaţiunile de gaze de şist din Siberia. Ele mizează ca marile companii occidentale să investească aproximativ 30 miliarde de dolari pe an în Rusia, spune James West, analist la Barclays Capital.

Grupul petrolier francez Total a semnat în luna mai a acestui an cu Lukoil, cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care va căuta petrol în regiunea Bazenov din Siberia. Tranzacţia a urmat exemplul parteneriatelor încheiate între Exxon şi Rosneft pentru exploatarea zăcămintelor de petrol din vestul Siberiei, dar şi cel stabilit între Royal Dutch Shell şi Gazprom.

Rezervele potenţiale de petrol din bazinele situate în estul Siberiei, zona artică a Rusiei, nordul Mării Caspice şi regiunea Sahalin au atras mai multe companii internaţionale. În regiunea Sahalin mai multe companii petroliere internaţionale investesc masiv în exploatare, deşi guvernul rus a pus presiuni pentru rolul mai mare al companiilor ruseşti în aceste zone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO