Bănci și Asigurări

Bilge Demirer, Garanti BBVA: Proiectele de infrastructură întâmpină dificultăţi în obţinerea finanţării din cauza investiţiilor substanţiale necesare. Nevoile băncilor pentru scrisori de garanţie din partea statului sunt uriaşe

ZF Bankers Summit 2024, Ziua 1

Bilge Demirer, Garanti BBVA: Proiectele de...

Autor: Cristina Bellu

17.06.2024, 19:05 67

Proiectele de infrastructură întâmpină cele mai mari dificultăţi în obţinerea finanţărilor din partea băncilor din cauza investiţiilor substanţiale necesare. În aceste cazuri, băncile au nevoie de sprijin din partea statului, în contextul în care dimensiunea şi complexitatea acestor investiţii impun cerinţe financiare considerabile, spune Bilge Demirer, director general adjunct corporate şi SME în cadrul Garanti BBVA.

“Proiectele de infrastructură au probleme cu creditarea din cauza investiţiilor mari. Băncile trebuie să fie susţinute de stat în aceste cazuri pentru că investiţiile sunt foarte mari.. Nevoile băncilor pentru scrisorile de garanţii sunt uriaşe în aceste cazuri. Nivelul de garanţii solicitate în aceste cazuri sunt foarte mari, fără precedent în trecut, iar piaţa nu este pregătită pentru lucrul acesta”, a spus Bilge Demirer în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.

Alte declaraţii:

♦ Avem un sector financiar foarte puternic. Suntem pregătiţi să finanţăm investiţiile. Din păcate, nu avem suficiente investiţii în România. Mizăm pe câţiva piloni principali - intermedierea financiară, educaţia financiară. Dacă mă raportez la partenerii noştri comerciali din Europa –Germania, Franţa, Italia, aş putea să afirm că începând cu anul trecut aceştia nu se mai află pe poziţii foarte puternice, iar acest lucru afectează, desigur, foarte mult companiile de producţie din România.

♦ Antreprenoriatul în România se află încă la început spre comparaţie cu alte ţări din Europa. Este un lucru normal ţinând cont că au trecut doar 30 de ani de la căderea regimului comunist. Dar dacă o să creştem intermedierea financiară şi nivelul de educaţie financiară, România are toate atributele pentru a deveni una dintre cele mai bune ţări din Europa care ar putea să atragă investitori. Preţurile încă sunt destul de scăzute aici, şi chiar dacă există probleme cu deficitul forţei de muncă, lucru care există peste tot în Europa, sunt foarte optimist că România este pe drumul cel bun.

♦ Pe segmentul companiilor mari, am observat că de la începutul anului cele mai multe au decis să folosească fondurile proprii din cauza creşterii ratelor doânzilor la credite , dar şi din cauza lichidităţii de pe piaţă. Lichiditatea şi ratele ridicate ale împrumuturilor bancare în comparaţie cu cele din alte ţările europene au determinat companiile mari să investească din surse proprii.

♦ Dacă ne referim la IMM-uri, am observant că acestea sunt dispuse să contracteze credite dacă consideră ca investiţia respectivă le poate ajuta în creşterea businessului.