Bănci și Asigurări

Bogdan C. Stoica, PNSA: Digitalizarea internă a băncilor, care să permită parcurgerea proceselor de creditare mult mai rapid, ar impulsiona fantastic creditarea

ZF Bankers Summit 2024

Bogdan C. Stoica, PNSA: Digitalizarea internă a...

Autor: Cristina Bellu

18.06.2024, 11:47 72

Prin implementarea unor sisteme digitale eficiente, băncile ar putea rezolva într-o mare măsură problema timpului de aşteptare, care în prezent este destul de mare între momentul aplicării pentru un credit şi momentul acordării acestuia. Această transformare nu doar că ar îmbunătăţi experienţa clienţilor, dar ar şi creşte eficienţa operaţională a instituţiilor financiare, consideră Bogdan C. Stoica Deputy Managing Partner în cadrul firmei de avocatură Popovici Nitu Stoica & Asociatii (PNSA).

“Digitalizarea internă a băncilor, care să permită parcurgerea proceselor de creditare mult mai rapid, ar aduce un impuls fantastic în domeniul creditării. Ar putea să rezolve într-o mare măsură această problemă a timpului de aşteptare destul de mare între momentul aplicării pentru un credit şi momentul acordării acestuia”, a spus Popovici Nitu Stoica în cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024, Ziua 2.

Alte declaraţii:

♦ Probabil, cea mai urgentă nevoie socială pe care o are România acum este una de educaţie generală. Să ai aproape 10% din plăţile orientate către zona jocurilor de noroc şi 85% din finanţarea bancară către industrii cu valoare adăugată mică spune destul de multe despre nevoile pe care le avem.

♦ Pe de altă parte, evoluţia socială şi evoluţia educaţională din ultimii zece ani, incluziv cea financiară, este absolut spectaculoasă. Mi se pare că a fost cea mai rapidă evoluţie pe care societatea românească a înregistrat-o vreodată, din toate punctele de vedere.

♦ Provocările pe care cred că le are sistemul bancar în România:

1. provocările legate de incertitudinile macroeconomice şi mai ales cele geopolitice. După doi ani în care marea majoritate a statelor se aşteptau la o recesiune, şi după ce toate previziunile au fost infirmate, există totuşi o stare de incertitudine legată de tot ce se întâmplă cu dobânzile, cu inflaţia, corelat şi cu faptul că în ani electorali, evident, măsurile politice sunt de natură să pună presiune suplimentară pe tot ce înseamnă zona de inflaţie. Chiar dacă inflaţia dă semne de scădere, toate măsurile sociale adoptate de zona politică în ultimul an sunt de natură să pună o presiune suplimentară pe partea de reducere a dobânzilor.

2. periculoasă şi îngrijorătoare este evoluţia politică, nu neapărat cea din România, unde există un rezultat îmbucurător în ceea ce priveşte ponderea extremelor în spectrul politic, ci mai repede spectrul unei schimbări politice majore în statele care contează în zona politică. Spre exemplu, o schimbare politică majoră în America, urmată de o desistare a SUA în zona conflictului din apropierea graniţelor ţării noastre, ar înseamna o stare de incertitudine de zece ori mai mare decât cea prezentă, o reţinere mult mai mare în a investi, în a participa la tot ce înseamnă intermediere financiară, o stare de incertitudine în materii de investiţii.

♦ Aş spune că acesta este cea mai mare provocare a acestui an, în care avem multiple alegeri în diverse zone ale lumii, cu influenţe uriaşe în zona noastră geografică. Altfel, dacă reuşim să trecem peste acest hop şi trendul care a început în urmă cu 4-5 ani va continua, probabil că evoluţia noastră o să fie spectaculoasă în domeniul financiar-bancar în următorii 5-10 ani.

♦ Pe măsură ce regulamentele devin din ce în ce mai stufoase, evident că băncile trebuie să aloce din ce în ce mai multe resurse în zona acesta. Instituţiile financiare care adoptă procese scalabile, care impun persoane cu roluri cheie în bănci sau care folosesc soluţii fintech vor fi mult mai pregătite pentru valurile de schimbări legislative care vor apare.

♦ Strâns legat de acest lucru, procesul de creditare bancară devine din acest motiv din ce în ce mai birocratic, mai lung, mai complex, ceea ce face ca băncile să nu mai poată ţină pasul din punct de vedere al rapidităţii cu nevoile de finanţare pe care le au clienţii.