Bănci și Asigurări

Clifford Chance Badea asistă BERD şi OTP Bank în finanţarea unui grup israelian cu 93 mil. euro pentru construcţia unui parc eolian de 102 MW în România

Andreea Şişman, Counsel  şi Nadia Badea, Coordonatorul Practicii de Energie

Andreea Şişman, Counsel şi Nadia Badea, Coordonatorul Practicii de Energie

Autor: Cristina Bellu

20.06.2024, 10:21 216

Clifford Chance Badea, biroul de la Bucureşti al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a asistat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi OTP Bank în legătură cu acordul de finanţare în valoare de 93 milioane euro pentru construirea şi operarea unui parc eolian onshore de 102 MW în România, în localitatea Urleasca din judeţul Brăila.

Urleasca Wind Farm, compania de proiect pentru parcul eolian, este deţinută de BIG Energia Holdings (Ungaria), o divizie a israelienilor de la BIG Shopping Centers. La rândul său, BIG Shopping Centers deţine peste 67% din AFI Properties Ltd, în portofoliul căruia se află AFI Cotroceni şi AFI Braşov.

Clifford Chance Badea a asistat BERD şi OTP Bank pe toată durata tranzacţiei, oferind suport pe aspecte precum structurarea financiară, redactarea, revizuirea, negocierea şi sprijinul la semnarea acordurilor de finanţare aferente, revizuirea acordurilor cheie ale proiectului şi efectuarea analizei de bancabilitate pe baza documentelor Proiectului.

Echipa coordonată de Daniel Badea, Clifford Chance Bucharest Managing Partner, şi Jared Grubb, Partener Finance calificat în drept englez, a fost formată din Counsel Andreea Şişman, Senior Associate Gabriel Toma şi avocata Martha Busuiocescu. Counsel Cosmin Anghel a acordat asistenţă cu privire la aspectele de hedging ale tranzacţiei.

„Entuziasmul investitorilor globali cu privire la piaţa de energie regenerabilă din România este încă o dată evidenţiat prin această tranzacţie, care marchează intrarea unui nou investitor de profil şi lansarea unui proiect reprezentativ pentru tranziţia României către energia verde”, spune Nadia Badea, Coordonatorul Practicii de Energie de la Bucureşti.

Proiectul din Urleasca ar urma să genereze anual 277 GWh de energie regenerabilă şi să economisească aproximativ 115.000 de tone de emisii de dioxid de carbon.

„Acest proiect ne-a oferit ocazia să lucrăm încă o dată cu două instituţii financiare de care ne leagă o relaţie solidă, de lungă durată”, adaugă Counsel Andreea Şişman.

 

În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la un nivel mai ambiţios de 36,2% până în 2030, prin suplimentarea cu 11,9 GW a capacitaţii de producţie regenerabilă.