Bănci și Asigurări

Cosmin Călin, Banca Transilvania: Creditarea corporate a încetinit în prima parte a anului, dar vorbim despre o ajustare normală după o perioadă de majorări de preţuri în energie şi agricultură

ZF Bankers Summit 2024, Ziua 1

Cosmin Călin, Banca Transilvania: Creditarea corporate a...

Autor: Cristina Bellu

17.06.2024, 18:45 102

Creditarea corporate a încetinit în prima parte a anului, însă evoluţia reprezintă o ajustare normală în contextul majorărilor de preţuri care au avut loc în perioada 2022-2023 în energie şi agricultură, spune Cosmin Călin, director executiv Corporate, Banca Transilvania.

“În perioada 2022-2023 am asistat la preţuri maxime atât în energie cât şi în agribusiness, iar odată cu armonizarea şi o mai bună predictibilitate spre finalul perioadei pe amblele sectoare, preţurile s-au temperat, inflaţia s-a temperat, nevoia de capital circulant a companiilor a fost mult mai redusă, şi astfel, în primele două trimestre din acest an am asistat la un grad de utilizare mult sub 2023”, a spus  Cosmin Călin în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.

Alte declaraţii:

♦ Un lucru pozitiv este faptul că o mare parte dintre proiectele de infrastructură au început accelerat. Există investiţii strategice pe care România le face în domeniul energetic. De aici, potenţialul de investiţii în T3 şi T4, şi mai ales în 2025 este impresionant. Lucrăm deja la multe tranzacţii în acest domeniu şi pot să spun că perspectiva pentru T4/2024 şi 2025 pe zona de creditare corporate arată mult mai bine, chiar dacă creşterea poate că nu va mai fi de două cifre.

♦ Sectorul de retail merge destul de agresiv, cu o dezvoltare a tuturor lanţurilor principale, plus noi jucători regionali care intră pe piaţa locală. De asemenea, zona de healthcare merge foarte bine şi, spre deosebire de alţi ani, în care majoritatea dezvoltărilor de spitale erau făcute din sectorul privat, de anul acesta asistăm şi la dezvoltări de spitale regionale.

♦ La polul opus, există volatilităţi în sectorul de agribusiness, care vine după un 2023 foarte dificil. Anul acesta este un an de revenire. Poziţiile sunt deja luate, marcate, există o predictibilitate a preţurilor, este un an în care se absorb pierderile de anul trecut.