Bănci și Asigurări

Dan Niculae, Imobiliare.ro Finance: Scăderea drastică a ofertei imobiliare din piaţă va duce la creşterea chiriilor. Problema este că România nu este pregătită să devină o piaţă a chiriilor

ZF Bankers Summit 2024, ziua 1

Dan Niculae, Imobiliare.ro Finance: Scăderea drastică a...

Autor: Cristina Bellu

17.06.2024, 13:16 6498

Scăderea drastică a ofertei de locuinţe disponibile pe piaţă, care s-a accentuat în ultima perioadă, va duce inevitabil la creşterea chiriilor, creând presiuni suplimentare asupra chiriaşilor. În plus, România nu este încă pregătită să funcţioneze eficient ca o piaţă a chiriilor, consideră Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance.

“Avem o putere de cumpărare foarte mare, suntem campioni la nivel regional, avem o ofertă în scădere drastică- În T1/2024, în Bucureşti, avem minus 17% în ofertă faţă de T1/2023, în condiţiile în care Capitala este responsabilă cu aproape jumătate din numărul de locuinţe scoase la vânzare în top 6 oraşe mari din România. Daca ne raportăm la luna mai, scăderea este de 37% an/an, şi lucrurile nu arată bine – livrările de locuinţe scad, numărul de autorizaţii scade. Există un grad de incertitudine în piaţă, mai ales din partea investitorilor care vor să vadă mai multă predictibilitate legată de politicile administrative la nivel local. Scăderea drastică a ofertei va duce la creşterea chiriilor în piaţă. Problema este că România nu este pregătită să devină o piaţă a chiriilor”, a spus Dan Niculae în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.

Alte declaraţii:

♦ Astăzi, dobânzile nu mai reprezintă un factor de teamă, chiar dacă gradul de îndatorare raportat la dobânda variabilă reduce din ce-şi poate permite consumatorul mediu. Totuşi, salariile au crescut şi dobânzile nu mai reprezintă principala problemă a pieţei. Acum problema principală este legată de evoluţia ofertei şi de creşterea preţurilor. Dacă această creştere a preţurilor locuinţelor va continua, ea va fi o problemă mai mare în piaţă faţă de cât au reprezentat-o dobânzile.

♦ Vedem în indicatorii pe care îi urmărim o lume de credite noi coraborat cu ponderea refinanţărilor, la T1/2024 avem o creştere netă de 30% pe volume de credite noi. Asta se vede şi în tranzacţii. Începutul de an a fost foarte favorabil tranzacţiilor de real estate şi asta venind şi pe fondul unei perioade de aşteptare din partea clienţilor.

♦ Componenta broker de credite de retail este foarte puţin acoperită în piaţa locală. În Polonia, 80% din creditele ipotecare noi se dau prin brokerii de credite. În România suntem între 35-40%, mult sub media europeană.

♦ Polonia obliga în urmă cu doi consumatorii să se împrumute, prin reglementările băncii centrale, iar gradul de îndatorare să-l calculeze la rata dobânzii variabile plus 5%, lucru care a prăbuşit creditarea cu 80% în Polonia, în 2022. La noi pare că lucrurile stau destul de bine.