Bănci și Asigurări

Eugen Anicescu, AON România: Asigurările în zona corporate depind în mare măsură de sofisticarea companiilor şi de modul în care acestea gestionează riscurile. Centrele urbane controlează creşterea

Eugen Anicescu, AON România: Asigurările în zona...

Autor: Cristina Bellu

19.06.2024, 19:48 40

Companiile mari înţeleg importanţa protejării activelor, angajaţilor şi operaţiunilor lor împotriva diverselor riscuri, de la cele operaţionale şi financiare, la cele cibernetice sau de altă natură. În acest context, asigurările reprezintă o componentă strategică esenţială pentru gestionarea eficientă a riscurilor şi asigurarea dezvoltării afacerilor, este de părere Eugen Anicescu, director general AON România.

“Cred că asigurările pe zona corporate depind de sofisticarea companiei, de modul în care face risk manangement. Centrele urbane controlează creşterea. În pietele mici, şi bogătia, patrimoniul, se dezvoltă într-un ritm mai lent”, a spus Eugen Anicescu în cadrul ZF Bankers şi Asigurări Summit 2024.

Alte declaraţii:

♦ Dacă ne uităm unde este piaţa corporate în momentul acesta, aş spune că am atins un platou şi suntem la începutul unei noi perioade de oportunitate.

♦ Din perspectiva pieţei de asigurări este clar că trebuie să ne adaptăm. Piaţa de asigurări trece printr-o perioadă în care numărul de jucători în zona de asigurători a scăzut şi piaţa continuă să se concentreze. Avem reasigurare mai scumpă, o disponibilitate mai mica de capital pentru zona de asigurări şi trebuie să fim conştienţi că daunele în creştere nu neapărat atrag capitalul.

♦ Există soluţii, dar este clar că trebuie să continuăm să ne adaptăm mai ales că vorbim despre riscuri noi.

♦ Un studiu recent al Aon la nivel global arată că riscurile cibernetice, întreruperea afecerii, riscurile economice şi riscul creşterii deficitului de forţă de muncă sunt principalele îngrijorări la nivelul companiilor.

♦ Piaţa este încă la început de drum şi la nivelul asigurătorilor şi la nivelul distribuitorilor. Trebuie să investim în noi ca şi piaţă, pentru a fi pregătiţi cu soluţii şi nivel consultative, pentru că da, se vede o creştere destul de solidă a pieţei de corporate în ultimii doi ani.

♦ Noi avem creştere pe asigurări de sănătate, companiile trebuie să fie competitive pentru a atrage talente, avem creştere pe asigurări de constructii, sustinute de fondurile PNRR, pe zona de riscuri traditionale- property, liabilty, pentru că avem inflaţie şi clienţii întreabă singuri de anumite produse, pe zona de credit comercial. Per ansamblu, simtim în activitatea noastră că mediul corporate, companiile, nu o duc rău. Cred că piaţa de asigurări sprijină acest boom economic şi beneficiază de el.