Bănci și Asigurări

Gabriel Tănase, KPMG România: Riscul de atacuri cibernetice rămâne şi va creşte în anii următori. Dezvoltarea unor produse în zona de asigurări pentru piaţa locală poate deveni esenţială inclusiv pentru antreprenorii care au construit businessuri

Gabriel Tănase, KPMG România: Riscul de atacuri...

Autor: Cristina Bellu

19.06.2024, 18:49 74

Dezvoltarea unor produse în zona de asigurări care să acopere atacurile cibernetice poate deveni esenţială pe piaţa locală, în special pentru antreprenorii care au construit businessuri şi care ar putea să administreze aceste riscuri printr-o asigurare. Astfel de produse ar oferi nu doar protecţie financiară, ci şi sprijin în gestionarea şi recuperarea după incidente, este de părere Gabriel Tănase, partner, technology&cyber security, KPMG în România.

“Riscul de atacuri cibernetice rămâne şi va creşte. Dezvoltarea unor produse din zona de asigurări care să adreseze şi piaţa locală, să ţină cont de maturitatea pieţei, ar putea să aibă un success important pe piaţa locală ţinând cont că inclusive antreprenorii care au construit businessuri ar putea fi interesaţi să administreze acest risc printr-o asigurare”, a spus Gabriel Tănase în cadrul ZF Bankers şi Asigurări Summit 2024.

Alte declaraţii:

♦ Oamenii reprezintă cea mai slabă verigă în zona de cyber, unde avem un risc care nu poate fi eliminat. El poate fi diminuat, dar va rămâne mereu un risc rezidual . Cea mai bună soluţie este să-l asigurăm. Partea de asigurarea este cel mai la îndemână instrument pentru a acoperi această problemă.

♦ Discutăm despre riscuri de cyber în care îţi asiguri businessul pentru a continua să-ţi desfăşori activitatea cu success. Aici, atacurile ransomware sunt cele mai cunoscute. Ştim companii care şi-au revenit apelând la asigurare fără să plătească către atacatori, dar compania avea o asigurare pentru că făcea parte dintr-un grup international.

♦ Cred că businessul online, în orice domeniu, va creşte în următorii ani, chiar dacă acum are un anumit nivel de plafonare. Generaţiile care vin sunt obişnuite cu interacţiunea în orice domeniu. Dacă vom reuşi să le facem conştiente şi de riscurile cibernetice, clar va exista un câştig pentru toată lumea.

♦ Din păcate, pe plan local nu cred că există vreo asigurare de risc cibernetic. Sunt companii care au astfel de asigurări, dare le fie au fost făcute la nivel de grup, fie au fost cumpărate prin brokeri de la companii din afară.

♦ În momentul în care un business începe să crească, să aibă un brand, ar trebui apărat de incidentele cibernetice. Sunt multe cazuri de businessuri care s-au închis în urma unor astfel de acţiuni cibernetice, pentru că nu au putut să recupereze infrastructura şi să despăgubească partenerii de afaceri care au fost impactaţi de un astfel de atac.