Bănci și Asigurări

Mihai Ion, Raiffeisen Bank: Dobânzile au început deja să scadă. Cea mai relevantă dobândă este cea de la facilitatea de depozit, de 6%. Şi dobânzile de pe piaţa interbancară s-au ajustat în jos

ZF Bankers Summit 2024

Mihai Ion, Raiffeisen Bank: Dobânzile au început deja...

Autor: Cristina Bellu

17.06.2024, 20:12 115

Dobânzile au început deja să scadă. Dacă ne uităm în urmă cu un an, prin faptul că excedentul de lichiditate este nesterilizat în piaţă, dobânda de referinţă este mai puţin relavantă astăzi. În prezent, cea mai semnificativă dobândă este cea de la facilitatea de depozit, stabilită la 6%. Şi dobânzile de pe piaţa interbancară au înregistrat ajustări în jos. De exemplu, ROBOR a înregistrat o scădere de aproximativ jumătate de punct procentual în comparaţie cu acum un an, a spus Mihai Ion, vicepreşedinte, Raiffeisen Bank, prezent în cadrul primei zile a conferinţei ZF Bankers Summit 2024.

“Mai departe, vedem inflaţia care se ajustează, şi cred că au fost surprize pozitive în ultimile două luni. Economiştii noştri aşteaptă inflaţie aproape de 4% la finalul anului. Mai rămâne componenta inflaţiei CORE cea mai elevată. Proabil că până la finalul anului poate să fie de 3 scăderi. Aşteptăm continuarea trendului descendent în 2025. Cred  că prudenţa pe care o vedem la nivelul băncilor centrale din ţările dezvoltate, poate să fie un factor care să limiteze din viteza cu care vedem reduceri şi în România, dar şi FED şi BCE cu siguranţă vor întreprinde paşi mai serioşi în trendul de scădere începând cu anul viitor”.

Alte declaraţii:

♦ Cursul valutar nu va depăşi 5 lei pentru un euro, cel puţin până la finalul anului Sunt multe argumente pentru stabilitatea cursului.

♦ Investitorii pot să reacţioneze în sens pozitiv sau negativ, şi pot să fie diverşi factori declanşatori care să schimbe la un anumit moment situaţia din pieţe. De exemplu, recent, după decizia preşedintelui Franţei de a convoca alegeri anticipate, preţurile companiilor franţuzeşti listate la bursă au scăzut destul de mult, premiul de risc pentru Franţa a crescut substanţial, iata că sunt elemente care pot să influenţeze pieţele, mai ales din sfera politică. Pe plan intern, cred că mai departe de 2025 ar trebui să urmărim traiectoria de ajustare fiscală şi modul în care sunt calibrate deciziile fiscale astfel încât să conducă la un deficit mai mic.