Bănci și Asigurări

Mircea Busuioceanu, Raiffeisen Bank Romania: Pe termen scurt, rata creditelor neperformante va continua să crească uşor

ZF Bankers Summit 2024

Mircea Busuioceanu, Raiffeisen Bank Romania: Pe termen...

Autor: Cristina Bellu

17.06.2024, 20:51 115

Dacă vorbim despre riscul de credit, este clar că suntem într-un moment bun al ciclului de credit. Dacă ne uităm la creditele neperformante, costul riscului este la un nivel minim. Probabil că în perioada următoare o să vedem o normalizare a acestui subiect, adică o uşoară creştere în rata creditelor neperformante NPL şi în costul riscului, a spus Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte al Diviziei de Risc la Raiffeisen Bank, care a fost prezent în cadrul primei zile a conferinţei ZF Bankers Summit 2024.

“Pe termen mediu, rămne să vedem, pentru că noi suntem astăzi într-o zonă cu foarte multe oportunităţi, dar şi cu riscuri, şi încă este un pic neclar cum o să se aşeze lucrurile între cele două. Dar pe termen scurt estimez că vom continua să fim într-o zonă favorabilă a ciclului de credit, cu o tendinţă uşoară de normalizare”.

Alte declaraţii:

♦ Vedem cu toţii o creştere foarte mare în importanţa cyber security, care  devine un subiect de luat în considerare şi uşor, uşor ne îndreptăm spre riscuri tehnologice. Va fi un subiect interesant modul în care atât băncile cât şi jucătorii din economie vor reuşi să încorporeze noile tehnologii.

♦ Pe termen mediu, ne aflăm într-un joc de productivitate. Principala problemă pe care o avem este provocarea productivităţii.

♦ Legat de deficit, nu neapărat deficitul este problema României acum, ci cum va fi rezolvat. Există un deficit, dar nu se poate să stai cu el pentru totdeauna, trebuie să-l rezolvi. Se spune că faci consolidare fiscală, cresc taxele şi impozitele. Atunci înseamnă ca acesta este scenariul pe care trebuie să-l iei în considerare şi noi luăm deja acest scenariu în considerare.

♦ Este o perioadă în care restructurările funcţionează bine pentru că băncile au învăţat să-şi dea seama mai repede atunci când un client ar putea să aibă probleme, şi să iniţieze discuţiile când situaţia nu este încă catastrofală. În al doilea rând, lichiditatea din piaţă, care încă creează nişte perspective bune pentru o restructurare de succes.