Bănci și Asigurări

Nicoleta Deliu, BCR: Toată lumea face educaţie financiară vorbind despre produse bancare, dar în realitate educaţia financiară începe cu mulţi paşi în spate, vorbim despre bugetul zilnic, despre obiective de viaţă, despre cum te raportezi la bani

ZF Bankers Summit 2024

Nicoleta Deliu, BCR: Toată lumea face educaţie...

Autor: Cristina Bellu

18.06.2024, 15:57 97

Înainte de a discuta despre conturi de economii, credite sau investiţii, este esenţial să învăţăm cum să gestionăm cheltuielile zilnice, cum să planificăm pe termen lung şi cum să dezvoltăm o relaţie sănătoasă cu banii, consideră Nicoleta Deliu, director de comunicare & CSR în cadrul BCR.

“Momentul în care ne putem numi educaţi financiar este atunci când nu mai suntem stresaţi legat de bani, atunci când am înţeles cum funcţionează banii, când avem comportamentele corecte legate de bani, şi când facem alegeri educate Educaţia financiară nu porneşte vorbind despre produse bancare, în realitate înseamnă mulţi paşi în spate, înseamnă educaţie despre bugetul zilnic, despre obiective de viaţă, despre cum te raportezi la bani la modul general”, a spusNicoleta Deliu în cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024, Ziua 2.

Alte declaraţii:

♦ Ce facem noi, în educaţie financiară, este să ducem informaţia către cât mai mulţi români în acest moment, dar de la informaţie la comportament şi la independenţă financiară, care este scopul suprem a tot ceea ce încercăm să facem, este foarte multă muncă.

♦ Pe o scară de la 1-10, România se află undeva între 4 şi 5 în ceea ce priveşte educaţia financiară, şi asta pentru că am început să facem ceva, înţelegând că, pe de o parte avem o problemă, iar pe de altă avem o oportunitate mare în faţă. Dar până să ajungem într-o zonă de 7, de exemplu, mai avem. Cred că este mult mai greu să ajungi de la 5 la 7 decât ne-a fost să ajungem de la 3 la 5.

♦ Banii trebuie să urmeze ce vrem noi de la viaţă, nu viaţa noastră să urmeze banii, iar banca reprezintă doar un instrument în educaţia financiară. Evident, cu cât eşti mai educat ştii să foloseşti şi instrumentul respectiv în ajutorul tău.

♦ Pentru oameni, o relaţie bună cu banii înseamnă siguranţă, independenţă şi capacitatea de a satisface anumite plăceri, anumite dorinţe. La fel, a fi educat financiar nu înseamnă a avea neapărat un cont de investiţii sau a avea 7 produse pe care băncile le oferă. Este evident că lucrurile acestea ajută, dar nu reprezintă scopul suprem, Punctul foarte important în tot ceea ce înseamnă educaţie financiară a fost acela în care am renunţat să mai vorbim despre produse bancare şi comision de risc. Educaţie financiară înseamnă efectiv să înţelegi banii pe care îi ai în buzunar în fiecare zi şi ce faci cu ei.