Bănci și Asigurări

Ştefan Prigoreanu, PRBAR: Cu resursele actuale am atins limita de sus a pieţei de asigurări. Avem nevoie de mai mulţi distribuitori, avem nevoie de reglementări legale, care să susţină industria de asigurări

ZF Asigurări Summit 2024

Ştefan Prigoreanu, PRBAR: Cu resursele actuale am atins...

Autor: Cristina Bellu

19.06.2024, 12:17 74

Atragerea unui număr mai mare de distribuitori în piaţa de asigurări în paralel cu împlementarea unor  reglementări legale care să susţină industria de asigurări, ar permite extinderea accesului la produse de asigurare, şi ar crea un cadru legal robust şi favorabil pentru toţi jucătorii din piaţă, consideră Ştefan Prigoreanu, CEO, Millenium Insurance Broker (MiB) şi presedinte al PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

“Cu resursele actuale am atins limita de sus a pieţei de asigurări. Avem nevoie de mai mulţi distribuitori, avem nevoie de reglementări legale, care să susţină industria de asigurări, avem nevoie de creşterea deductibilităţii pe asigurările private de sănătate. Este greu de acceptat ca a rămas la 400 de euro/persoană, ca acum 15 ani. Avem nevoie ca MInisterul de Finanţe să înţeleagă că nu cerem nimic, ci oferim. Românii care se vor asigura privat vor apela la sistemul privat, nu la cel public. Statul va economisii foarte mulţi bani în felul acesta, iar de la acei români care nu vor accesa asigurările private de sănătate, care nu vor accesa sistemul, statul va avea de câştigat pentru că banii pe care îi plătesc la asigurători sunt impozitaţi”, a spus Ştefan Prigoreanu la ZF Bankers şi Asigurări Summit 2024.

Alte declaraţii:

♦ O piaţă a asigurărilor de 10 miliarde nu este un scop în sine, ar putea fi o consecinţă frumoasă a faptului că mai mulţi români îşi fac asigurări şi mai multe companii româneşti sunt protejate prin asigurare.

♦ Dacă ne uităm la statistică, în prezent 85% din locuinţe nu sunt asugurate şi 85% din companii nu au asigurare pentru clădiri, bunuri şi echipamente, şi 95% nu au asigurare pentru răspundere civilă. În aceste condiţii piaţa asigurărilor ar trebuie să ajungă la 20 de miliarde de euro ca să putem să vorbim de o protecţie cât de cât reală în România. Piaţa ar trebui să crească de patru ori şi suntem departe de acest moment din păcate.

♦ Ar trebui să vorbim mai mult despre asigurări de viaţă, despre asigurări de sănătate pentru persoane. Acesta este problema noastră – asigurările de viaţă în total portofoliu în România sunt undeva la la 16%, un procent extrem de mic, faţă de 84% asigurările generale.

♦ Distribuitorii fac şi alte tipuri de asigurări în România, nu doar RCA. De exemplu,concertul Coldplay a fost intermediat către asigurător de Millenium Insurance Broker. Asigurătorul activează pe piaţa din România. Gridina nu este un risc asigurat. Cei de pe stadion ar fi trebuit să aibă asigurare de viaţă sau asigurare de accident. Sunt sigur că foarte puţini aveau.