Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Austriecii de la Erste Bank, cei care controlează BCR în România, au primit aprobarea Băncii Centrale Europene pentru răscumpărarea de acţiuni de 500 milioane de euro.

Bursă: Austriecii de la Erste Bank, cei care...

Autor: Liviu Popescu

05.06.2024, 10:20 336

Austriecii de la Erste Group Bank (EBS), cei care controlează BCR în România, se pregătesc să lanseze un program de răscumpărare de acţiuni în valoare de până la 500 milioane de euro după ce au primit aprobarea de la Banca Central Europeană (BCE), se arată într-un raport publicat la BVB. Acţiunile EBS se tranzacţionează şi la bursa locală la un preţ de 222 lei pe unitate, plus 22% de la începutul acestui an.

“Consiliul de administraţie al Erste Group Bank AG (Erste Group) a primit decizia Băncii Centrale Europene (BCE), în temeiul căreia BCE a aprobat răscumpărări de acţiuni în valoare totală de până la 500 de milioane euro (excluzând costurile aferente tranzacţiei) în scopul anulării acestor acţiuni. În consecinţă, Consiliul de administraţie al Erste Group a decis, pe baza rezoluţiei Adunării generale anuale din 22 mai 2024, adoptată la punctul 11 de pe ordinea de zi să pună în aplicare un program de răscumpărare de acţiuni în valoare de până la 500 de milioane euro (excluzând costurile aferente tranzacţiilor) în lunile următoare - sub rezerva acordului Consiliului de supraveghere al Erste Group. Se intenţionează anularea acţiunilor proprii respective după încheierea acestui program de răscumpărare de acţiuni”.

Aşadar grupul bancar cu sediul la Viena a primit permisiunea din partea Băncii Centrale Europene de a continua programul, despre care directorii au spus anterior că este un obiectiv pentru acest an. Erste intenţionează să îşi anuleze propriile acţiuni după încheierea răscumpărărilor, a precizat aceasta.

Grupul a raportat pentru 2023 un profit net de 2,99 miliarde euro, în creştere cu 38,4% an/an, în timp ce venitul net din dobânzi a atins 7,22 miliarde euro, plus 21,4% faţă de 2022, cea mai puternică evoluţie fiind înregistrată de piaţa din Austria, ca urmare a ratelor mai mari ale dobânzilor de pe piaţă, precum şi a unui volum mai mare de credite.