Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Reinvestirea dividendelor a susţinut ascensiunea BET la maxime istorice. Dar pe final de iunie vin de la Banca Transilvania şi Hidroelectrica ultimele plăţi din acest sezon. Ce stimulente mai are piaţa, ce spun analiştii? „Rămân investit, dar cu urechile ciulite“

Autor: Liviu Popescu

20.06.2024, 07:00 3433

Banca Transilvania şi Hidroelectrica plătesc pe 26 şi pe 28 iunie dividende de 1 mld. lei şi de 6,2 mld. lei investitorilor.

Reinvestirea divi­dendelor a avut un rol importat în evoluţia indi­celui principal BET, care a spart pentru o scurtă perioadă pragul de 18.000 de puncte, în creştere cu circa 17% de la începutul anului, în contextul în care cererea ridicată pentru acţiuni a susţinut lichiditatea şi a majorat astfel preţurile acţiunilor spre noi maxime istorice.

Însă cum sezonul plăţilor se apropie de final – Banca Transilvania (1 mld. lei către investitori) pe 26 iunie şi Hidroelectrica (6,2 mld. lei, din care statul român ia 5 mld. lei, iar investitorii de la Bursa de Valori circa 1,2 mld. lei) pe

28 iunie, investitorii se întreabă care ar putea fi direcţia indicelui principal. Cu alte cuvinte pe măsură ce datele de înregistrare a dividendelor şi de plată se răresc, piaţa rămâne fără „stimulente“ pe termen scurt şi acest lucru devine vizibil.

Iar asta şi în contextul în care Bursa de Valori prezintă în prezent unii multiplii de tranzacţionare mai ridicaţi faţă de pieţele externe. Care ar putea fi evoluţia Bursei de Valori în toamnă, luând în calcul şi apropierea datei alegerilor prezidenţiale? Mai jos, răspunsurile a cinci analişti şi brokeri.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro