Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mulţi investitori activi la Bursa de Valori Bucureşti din istorie: 100.000 de români au realizat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni. Practic, unu din doi investitori este acum activ la BVB. 4.110 euro, valoarea medie a un cont la Bursa de Valori

Cei mai mulţi investitori activi la Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

03.07.2024, 07:00 238

Listarea Hidroelectrica (H2O), emisiunile de titluri de stat Fidelis, rezultate financiare care au adus maxime istorice pe acţiuni precum OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), alături de eforturile Bursei de Valori Bucureşti pentru promovarea educaţiei financiare au făcut ca numărul de investitori activi să urce la un maxim istoric.

Astfel, potrivit celor mai recente statistici ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) analizate de ZF, numărul investi­torilor activi la Bursa de Valori Bucureşti, adică cei care au realizat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni, era la T1/2024 de 94.343, maxim istoric.

„Creşterea numărului de investitori la bursă şi interesul tot mai mare al acestora de a realiza tranzacţii au accelerat în ultimul an. Mai mult, la finalul primului trimestru din acest an, am ajuns la un maxim istoric al numărului de investitori, aproape 192.000, dintre care jumătate sunt investitori activi, cu cel puţin o tranzacţie în ultimele 6 luni“, spune Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori, pentru ZF.

Amplificarea interesului românilor pentru Bursă este o constantă deja de câţiva ani, cu efecte pozitive asupra indicatorilor principali ai Bursei, adaugă el.

Capitalizarea ambelor pieţe este în acest moment la un nivel record, de 352,4 miliarde lei, lichiditatea medie zilnică a crescut cu 87% faţă de iunie 2023, până la 127,3 milioane lei, iar BET, indicele principal al pieţei, a depăşit pentru prima dată pragul de 18.000 de puncte, respectiv un plus de 17% de la începutul anului.

Faţă de martie 2023, procentul investitorilor activi din numărul total a crescut de la 27% la 49%. „Această majorare a fost încurajată în vara anului trecut de listarea Hidroelectrica şi, cel mai important, menţinută ulterior atât de evoluţia bună a pieţei, cât şi de încrederea tot mai mare a românilor în mecanismele bursiere. Evoluţia de la începutul acestui an şi reluarea uşoară a listărilor şi a finanţărilor prin intermediul obligaţiunilor, precum şi activitatea mult mai intensă inclusiv a brokerilor în a promova piaţa de capital ne fac încrezători că această tendinţă se va menţine“.

 

Spre comparaţie la T1/2019 numărul era 15.720, la T1/2020 de 17.482, un an mai târziu 26.000, pe urmă 40.700 şi anul trecut în primele trei luni de 38.400.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro