Burse - Fonduri mutuale

Cum va arăta viitoarea conducere a ASF: 6 membri de la PSD, 4 de la PNL şi unul de la UDMR

Autor: Roxana Pricop, Ovidiu Tempea

13.06.2013, 20:49 789

Deşi audierile candidaţilor pentru cele 11 locuri în Consiliul ASF au loc luni, 17 iunie, opoziţia reclamă că locurile din con­ducerea mega-instituţiei de supra­ve­ghere au fost deja împărţite între PSD şi PNL şi că PDL nu a primit nimic.

„Având 70% majoritate în Parla­ment, actuala coaliţie guvernamentală îşi permite să aibă apucături dictatoriale ca şi când ar avea 100%. Negocierile con­vocate ieri de către USL asupra compo­nen­ţei Au­to­rităţii de Supra­ve­ghere Fi­nan­ciară (ASF) s-au do­vedit a fi un dic­tat din par­tea ma­jo­rită­ţii, care doar a co­mu­ni­cat parti­delor de opo­zi­ţie faptul că nu vor avea niciun loc în com­po­nen­ţa autorită­ţii. În fi­nal, conducerea aces­te­ia va fi formată din 6 membri sus­ţinuţi de PSD, 4 de PNL şi unul de UDMR“, potrivit unui comu­nic­at sem­nat de li­derul grupului PDL din Senat Cristian Rădulescu şi citat de Mediafax. Senato­rul PDL a mai spus că „este pen­tru prima oa­ră când o autoritate aflată sub con­trolul Parlamen­tu­lui nu va conţ­ine niciun membru sprijinit de opoziţie“. Rădulescu precizează că, în aceste condiţii, PDL va boicota atât au­die­rile candidaţilor, cât şi votul acestora în Parlament. Marţi, 18 iunie, are loc votul final în Plenul Parlamentului.

Luni, 17 iunie, comisiile de specia­lita­te ale Senatului şi Camerei Depu­ta­ţilor îi vor audia pe candidaţi şi îi vor ale­ge pe cei 11 membri ai ASF. Prin ordo­nan­ţa de urgenţă, guvernul a ridicat crite­riile de calificare pentru candidaţi prin creşterea experienţei necesare la 10 ani pentru toţi cei 11 membri. 

Guvernul a cerut ca membrii consi­liu­lui ASF să fie selectaţi exclusiv pe baza unei experienţe pro­fesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al in­sti­tuţiilor financiare ne­bancare de mini­mum 10 ani.

Po­trivit Media­fax, se­lec­tarea condu­că­to­ri­lor pe cri­te­rii pro­fe­sionale re­pre­zintă o ce­rinţă a FMI, care a so­licitat şi defi­nirea mai bună a con­flictului de interese, am­bele obligaţii fiind tre­cu­te în scrisoarea de intenţie transmisă la Washington.

Însă Guvernul nu precizează clar care sunt criteriile exacte în baza cărora va fi luată în considerare experienţa pro­fe­sională a membrilor ASF. Şi în textul ini­ţial de lege nu au fost precizări exacte, astfel că parlamentarii au ales candidaţii în funcţie de recomandările partidelor şi nu în funcţie de experienţă. Din cei 17 mem­bri ai ASF doar nouă au studii eco­nomice şi doar o parte dintre aceştia sunt licenţiaţi în finanţe, burse şi asigurări.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013