Burse - Fonduri mutuale

În cădere liberă: Acţiunile UiPath au închis şedinţa de tranzacţionare de joi cu minus 34,04% pe bursa din New York

În cădere liberă: Acţiunile UiPath au închis...

Autor: Ştefan Stan

31.05.2024, 00:02 465

Acţiunile UiPath s-au prăbuşit joi cu peste 34% după ce compania de software a anunţat că directorul general Rob Enslin demisionează începând cu 1 iunie, fiind înlocuit de cofondatorul Daniel Dines, care a renunţat la funcţia de co-director general pe 31 ianuarie.

„Sunt convins că UiPath va continua să definească ceea ce este posibil pentru clienţii şi partenerii noştri pe piaţa de inteligenţă artificială şi automatizare”, a declarat Enslin, adăugând că decizia sa de a demisiona a venit „după multă reflecţie”.

Dines a co-fondat UiPath în 2005 împreună cu Marius Tirca. Compania produce software care automatizează sarcinile repetitive şi „mărunte”, dar acţiunile sale au avut de suferit sub conducerea exclusivă a lui Enslin. Acţiunile au scăzut cu 26% de la începutul anului până în prezent, după ce compania a debutat în 2021 într-una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale de software din SUA.

Compania a raportat miercuri rezultatele primului trimestru fiscal, cu venituri în creştere cu 16% faţă de anul precedent, la 335 milioane de dolari, mai bune decât estimarea de consens a LSEG de 333 milioane de dolari. De asemenea, UiPath a fost mai bună şi în ceea ce priveşte rezultatul final, cu un profit ajustat pe acţiune de 13 cenţi faţă de estimarea LSEG de 12 cenţi pe acţiune.

Şeful financiar Ashim Gupta a avertizat, de asemenea, că ciclurile de vânzări pentru contractele mai mari, multianuale, se prelungesc şi că clienţii supun UiPath la „o supraveghere sporită a contractelor”, iar aceşti factori, împreună cu remanierea conducerii, au cântărit asupra previziunilor sale actualizate pentru întregul an.