Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă creşteri susţinute pe extern ca să reintre la cumpărare

Investitorii aşteaptă creşteri susţinute pe extern ca...

Autor: Stefan Musgociu

09.06.2013, 18:43 344

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în scădere foarte uşoară, cu doar 0,1%, într-o piaţă unde cei mai mulţi in­ves­titori au preferat să nu tranzac­ţio­ne­ze, iar transferurile cu acţiunile Erste şi Fondul Proprietatea au asigurat trei sferturi din rulajul de 17 milioane lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„Pe piaţa locală in­ves­titorii care au fost entu­ziaşti în ultimele săp­tămâni au mai mar­cat din profituri şi adop­tă ca de obicei o atitu­dine de aşteptare, iar când vor vedea din nou o evoluţie susţinută pe pie­ţele interna­ţio­nale, vor reveni în piaţă. Mo­men­tan, vedem din când în când unii mari inves­ti­tori de portofoliu de pe bursa locală care achi­ziţio­nează pachete în companiile mari, iar în lipsa acestora volu­mele tranzac­ţio­nate scad drastic“, a decla­rat şeful departa­mentului de tran­zacţionare la Alpha Finance Gabriel Necula.

Spre finalul şedinţei de la Bucureşti bursele europene au înregistrat o creş­tere semnificativă, indicele DAX urcând cu 1,9%, în timp ce indicele francez CAC 40 a cunoscut un avans de 1,5%. Revenirea pieţei de la Bucureşti a fost în linie cu mişcarea înregistrată de bursele externe după publicarea unor date despre piaţa muncii din SUA.

La închiderea pieţei principale, indicele general al pieţei de la Bucureşti BET-C s-a plasat cu 0,1% sub nivelul de joi. Astfel, corecţia din ultimele trei şedinţe a ajuns la 1,64%. Indicele BET-C este astfel cu 0,94% sub nivelul din luna mai şi, totodată, cu 4,13% peste cel de la finele anului trecut.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea, a crescut nesemnificativ, cu 0,1%.

„Având în vedere perioada de vară, cred că volumele tranzac­ţio­nate nu vor fi ridicate şi vom vedea probabil o perioadă de stabilizare a preţurilor într-un interval de variaţie nu foarte amplu. Desigur, în funcţie de deciziile ofi­cia­li­lor Fed şi ai Băncii Centrale Europene, dar şi de in­dica­torii macroe­co­nomici înre­gis­traţi în ţările dezvoltate, pieţele pot reacţiona mai violent şi putem ieşi din tiparul clasic al acestei perioade. În această pe­rioadă soarta pieţelor de acţiuni depinde de lichidităţile pe care băncile centrale sunt dispuse să le folosească în continuare pentru stimularea ritmului de creştere economică“, a afirmat brokerul.

Acţiunile Erste şi titlurile FP au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7 mil. lei şi res­pec­tiv 5,5 mil. lei.

Market-makerii pentru acţiunile Erste au ţinut cotaţia acestor titluri la un nivel apropiat de cel de la Viena, astfel că preţul a stagnat la 109 lei (24,11 euro). Pe piaţa de la Viena, cotaţia titlurilor Erste a crescut cu 1,84%, la 24,09 euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,24%, la 0,635 lei, şi au atins cel mai redus nivel din 15 mai. Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 990.000 de lei, valoare cu 20% peste rulajul de joi, de 826.000 de lei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013