Business Hi-Tech

Compania de tehnologie Cegeka România, venituri de peste 60 mil. euro în 2023, cu 30% mai mari faţă de 2022. „Anul 2023 a fost unul de consolidare al portofoliului de clienţi actuali. Avem în plan să ne extindem şi către sectorul public, oferind servicii de IT outsourcing şi consultanţă”

Ovidiu Pinghioiu, Country Director Cegeka România.

Ovidiu Pinghioiu, Country Director Cegeka România.

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.05.2024, 14:37 49

Compania de tehnologie Cegeka România, subsidiara locală a grupului IT de origine belgiană cu acelaşi nume, a înregistrat venituri de 60 de milioane de euro în 2023, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent, arată un comunicat transmis de reprezentanţii companiei.

„Anul 2023 a fost un an de consolidare al portofoliului de clienţi actuali, iar rezultatele reflectă performanţa noastră pe piaţa locală ca expert în domeniu, dar mai ales ca partener de încredere pentru clienţii noştri. În 2024, vom continua să oferim servicii de înaltă calitate către piaţa locală, o piaţă în care credem în continuare, chiar dacă suntem într-un context cu multe provocări. Ne dorim să colaborăm cu companii care caută un partener cu care să rezoneze, care să le ofere sprijin şi să construiască împreună practici de succes şi o echipă dedicată creşterii afacerii lor. De asemenea, avem în plan să ne extindem şi către sectorul public, oferind servicii de IT outsourcing şi consultanţă”, a spus Ovidiu Pinghioiu, Country Director Cegeka România.

La nivel global, grupul Cegeka a încheiat anul fiscal 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 1,03 miliarde de euro, ce reprezintă o creştere de 18% faţă de cifrele înregistrate în 2022. De asemenea, grupul Cegeka are ca obiectiv să atingă venituri de 1,4 miliarde de euro în 2024.

„Anul 2023 poate fi considerat unul dintre cei mai importanţi ani de la fondarea Cegeka până astăzi. Am depăşit pentru prima dată pragul de peste 1 miliard de euro în venituri”, a spus André Knaepen, fondatorul şi preşedintele Consiliului Director al Cegeka.

O etapă importantă în evoluţia Cegeka, companie prezentă în aproximativ 20 de ţări şi cu peste 9.000 de angajaţi, a fost achiziţia companiei americane CTG.

„Ne-am transformat peste noapte dintr-un jucător european într-un jucător global pe piaţa de tehnologie. Acum avem o prezenţă puternică în regiuni în care eram anterior inactivi, cum sunt Statele Unite ale Americii, Canada, Columbia şi India”, a spus Stijn Bijnens, CEO al Cegeka.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în ultimii ani Cegeka a investit în AI, Cloud, 5G, securitate cibernetică şi consultanţă IT pentru a întâmpina nevoile din ce în ce mai complexe ale companiilor.

„În ultimii ani am investit masiv în tehnologii precum AI, Cloud şi 5G şi vom continua să facem acest lucru. Dar este mai mult decât o simplă investiţie. Este vorba şi despre implementarea acestor tehnologii - sau a sinergiei dintre tehnologii diferite - la momentul potrivit pentru a ne ajuta clienţii. Se vorbeşte foarte mult despre tehnologie în ultima vreme, în timp ce complexitatea proceselor din companii creşte. Dacă în ceea ce priveşte tehnologia s-au făcut salturi importante înainte, companiilor le este din ce în ce mai greu să ţină pasul cu aceste evoluţii. La Cegeka, acoperim acest decalaj critic astfel creat ajutându-i pe clienţii noştri să facă alegerile corecte la momentul potrivit, fără a pierde din vedere imaginea de ansamblu”, a mai spus Stijn Bijnens.

Din această perspectivă, în România accentul va fi pus pe outsourcing, consultanţă IT, team-as-a-service şi Discovery Phase, un nou serviciu în portofoliul local al Cegeka. Acest serviciu îşi propune să ajute business-urile să ia decizii informate şi astfel să evite riscurile costisitoare atunci când doresc să dezvolte noi proiecte sau aplicaţii în companie, au explicat reprezentanţii companiei.

„Discovery Phase este o etapă importantă în dezvoltarea unui proiect, pentru că printr-o serie de workshopuri iterative, cu feedback continuu de la client, definim clar scopul şi obiectivele proiectului pe care doresc să-l dezvolte. După acest pas, vom dezvolta o arhitectură la nivel macro şi un backlog prioritizat, în care includem estimări de cost şi timp, resurse, roadmap, plus alte aspecte, pentru a oferi o imagine cât mai completă a proiectului. În plus, ne asigurăm că ne implicăm clientul pe tot parcursul procesului, iar după implementarea feedback-ului său, revenim cu documentaţia finală”, a spus spus Lucian Popovici, Engineering Director la Cegeka România.