Business Hi-Tech

Mewa, principalul furnizor german de servicii textile din Europa, anunţă achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al start-up-ului românesc Esenca – ce dezvoltă soluţii AI care permit măsurarea potrivită la haine

Mewa, principalul furnizor german de servicii textile din...

Autor: Alexandra Cepăreanu

12.06.2024, 17:40 36

Mewa, principalul furnizor german de servicii textile din Europa, anunţă oficial achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al start-up-ului local Esenca, care dezvoltă soluţii bazate pe tehnologia de inteligenţă artificială ce permit măsurarea precisă a corpului clienţilor în vederea recomandării măsurii optime la îmbrăcăminte în mediul online, au transmis reprezentanţii companiei germane printr-un comunicat. Tranzacţia a avut loc în primăvara acestui an, însă Mewa a făcut anunţul oficial astăzi – 12 iunie 2024.

„Mewa a obţinut recent majoritatea acţiunilor în Esenca Digital Workwear S.R.L. (...)”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii companiei.

Astfel, prin achiziţionarea participaţiei majoritare în Esenca, furnizorul de servicii textile îşi extinde portofoliul de servicii, iar tehnologia bazată pe inteligenţă artificială îi va permite atât firmei Mewa, cât şi clienţilor şi partenerilor săi, să utilizeze o aplicaţie accesibilă atunci când selectează articolele de îmbrăcăminte de lucru şi de protecţie, precum şi echipamentele de siguranţă şi sănătate.

„Scopul nostru este de a adapta procesele şi procedurile serviciilor la nevoile clienţilor şi de a le face mai simple şi mai uşor de utilizat cu ajutorul inteligenţei artificiale. În Esenca am găsit un partener din România cu o expertiză remarcabilă atât în domeniul inteligenţei artificiale, cât şi în cel al industriei textile. Acesta este motivul care ne-a determinat să ne implicăm în această investiţie”, a spus Bernhard Niklewitz, CEO la Mewa.

Practic, procedura digitală poate fi efectuată cu ajutorul unui smartphone sau al unui dispozitiv offline, fiind necesare informaţii privind înălţimea şi sexul, precum şi două fotografii ale întregului corp realizate cu camera telefonului mobil - una din faţă şi una din lateral. Cu ajutorul inteligenţei artificiale, măsurătorile exacte ale corpului sunt calculate din imagini şi transferate în grilele de mărimi din colecţiile Mewa.

„Astfel, fotografiile nu trebuie salvate, pentru că sunt folosite doar pentru a identifica punctele de măsurare. Măsurătorile standardizate cu peste 100 de puncte de măsurare au o precizie de 0,5 centimetri. În 30 de secunde, utilizatorii primesc o recomandare de mărime potrivită pentru colecţia respectivă. Tehnologia de scanare Esenca urmează să fie integrată succesiv în sistemele digitale oferite clienţilor începând cu anul 2024.”

Mewa este prezentă de ceva vreme în România, oferind servicii de curăţare cu lavete textile pentru comerţ şi industrie. Pe alte pieţe, această activitate este completată cu o ofertă cu serviciu complet pentru îmbrăcăminte de lucru, au mai transmis reprezentanţii companiei.  În Europa, peste 1,1 milioane de angajaţi poartă îmbrăcăminte de lucru Mewa, iar aproximativ trei milioane folosesc lavetele reutilizabile Mewa pentru a-şi curăţa instalaţiile şi utilajele. Compania înfiinţată în 1908 are 47 de locaţii şi aproximativ 5.700 de angajaţi şi furnizează peste 200.000 de clienţi B2B. Mewa a înregistrat o cifră de afaceri a fost de 829 de milioane de euro în 2022.