Business Internaţional

Care este ţara care deţine controlul unei mari părţi a celei mai importante resurse din lume? Vecinii acesteia sunt tot mai nemulţumiţi de situaţie

Care este ţara care deţine controlul unei mari părţi...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2024, 15:47 3238

Elveţia, o ţară bogată, inclusiv în apă, controlează sursele de apă pentru jumătate din Europa de Vest şi vrea să păstreze controlul. Acest lucru îi nelinişteşte pe vecinii săi, afectaţi în ultimii ani de secetă, scrie Portfolio.

La marginea vestică a lacului Geneva, de unde puternicul fluviu Ron se strecoară afară printr-un baraj îngust, o gafă a diplomaţiei franceze este inscripţionată în piatră pentru ca toată lumea să o vadă. Placa scrisă, montată pe pereţii unei clădiri industriale vechi, comemorează acordul din 1884 dintre trei cantoane elveţiene care reglementează de atunci nivelul apei în întinsul lac alpin.

Franţa nu este menţionată, chiar dacă 40% din lac este pe teritoriul francez.  „Franţa, dintr-un motiv oarecare, nu a făcut parte din acord”, a explicat Jérôme Barras în timp ce descuia o poartă de sub placa inscripţionată pentru a inspecta o hidrocentrală aflată sub barajul pe care îl supraveghează de mai bine de un deceniu. Când acordul a fost reînnoit şi un nou baraj a fost construit un secol mai târziu, Parisul tot nu era interesat. Guvernul francez regretă acum acest lucru. Aspectul discret al barierei din calea apelor, cunoscută sub numele de barajul Seujet, maschează importanţa sa strategică pentru hrănirea şi alimentarea cu energie a Franţei. Barras numeşte barajul  robinetul lacului Geneva. Acesta permite Elveţiei să crească debitul Rônului sau, mai ales, să-l reducă.

Franţa şi-a dat brusc seama că nu poate controla robinetul în timp ce se luptă cu lipsa de apă, cu secete distructive şi caniculă. „Având în vedere de când ştim despre schimbările climatice şi posibilele sale efecte, francezii au realizat destul de târziu cum stă treaba”, a spus Christian Bréthaut, profesor de management al apei la Universitatea din Geneva. Până acum, nu a fost o problemă uriaşă: autorităţile elveţiene au dat în general curs cererilor franceze pentru mai multă apă. Dar Barras, administratorului barajului, a fost direct: „Nu avem nicio obligaţie să răspundem la aceste solicitări”.


Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro