Business Internaţional

Între ciocan şi nicovală: Inteligenţa Artificială va distruge milioane de joburi, dar oamenii care ştiu să o folosească pentru asta vor fi ultimii care pleacă

Între ciocan şi nicovală: Inteligenţa Artificială va...

Autor: Iulian Tenchiu

20.05.2024, 10:00 1659

Inteligenţa artificială ameninţă cu dispariţia milioane de joburi. Cei mai bine poziţionaţi oameni în faţa acestei probleme sunt cei care învaţă acum cum să profite de această tehnologie pentru a rămâne competitvi şi relevanţi, scrie CNCB.

„Inteligenţa artificială nu vă va înlocui. Vei fi înlocuit de cineva care poate folosi AI”, a declarat Laurence Liew, director pentru inovaţie AI la AI Singapore, în cadrul evenimentului Salesforce World Tour Essentials din Singapore.

În timp ce o mulţime de profesionişti se tem că AI le va înlocui locul de muncă, o mare parte din şefii de companii, aproximativ  55%, sunt îngrijoraţi de lipsa de oameni abili pentru a ocupa poziţiile lăsate libere.

Lipsa de talente este o problemă reală, prin urmare  angajaţii care pot lucra cu inteligenţa artificială sunt avantajaţi.

71% dintre liderii de companii spun că ar prefera un candidat cu mai puţină experienţă, dar care are aceste competenţe, în locul unuia mai experimentat care nu are aceste abilităţi.

Deşi AI a fost în centrul atenţiei încă de la lansarea ChatGPT de la OpenAI în noiembrie 2022, marile companii  nu s-au grăbit să integreze tehnologia şi să ajute la perfecţionarea talentelor de care deja dispun.

În timp ce 79% dintre directori consideră că firma lor ar trebui să adopte AI pentru a rămâne competitivă, presiunea de a genera un randament imediat al investiţiilor a încetinit tranziţia către AI.

Drept urmare, angajaţii din întreaga lume iau problema în propriile mâini, învăţând să folosească singuri tehnologia.

Experţii spun că una dintre cele mai mari probleme legate de a învăţa să lucrezi cu inteligenţa artificială pe cont propriu este că mulţi oameni nu ştiu cum să o facă în siguranţă şi în mod eficient.

Pe internet, există multe instrumente de inteligenţă artificială „gratuite”, cum ar fi ChatGPT, dar experţii spun că aceste instrumente nu sunt de fapt gratuite, pentru că cine interacţionează cu programul nu face altceva decât să alimenteze baza de date cu ajutorul căreia programul lucrează.

„Nu există nimic gratuit în această lume. Datele tale sunt marfa pe care o tranzacţionezi”, a mai declarat Liew.

Deşi instrumentele de inteligenţă artificială pot părea încă străine, până anul viitor, „va fi ca şi cum ai şti cum să foloseşti corectorul ortografic din Microsoft Word”, a conchis Liew.