Business Internaţional

Preţurile au început să scadă în Ungaria, dar şi ciclul reducerilor de dobânzi se apropie de final. În Cehia, ritmul ieftinirii creditului ar putea încetini

Preţurile au început să scadă în Ungaria, dar şi...

Autor: Catalina Apostoiu

12.06.2024, 11:19 130

În Ungaria, rata inflaţiei a scăzut în mai în termeni lunari. Preţurile de consum au fost cu 0,1% mai mici în mai faţă de aprilie, fiind trase în jos de ieftinirea energiei şi carburanţilor, scrie Hungary Today.

În termeni anuali, însă, creşterea preţurilor de consum a accelerat uşor, în condiţiile în care banca centrală a ţării se apropie de încheierea ciclului de reduceri de dobânzi care a durat mai mult de un an, potrivit Bloomberg.

Inflaţia anuală a urcat la 4% de la 3,7% în aprilie, creşterea fiind însă sub media aşteptărilor economiştilor chestionaţi de Bloomberg, de 4,2%.

A doua creştere consecutivă a inflaţiei anunţă sfârşitul ciclului de reduceri de dobânzi în Ungaria, care a început în luna mai a anului trecut de la o dobândă de 18%. Aceasta este aşteptată a fi redusă la 6,75%-7% la şedinţa din iunie a băncii centrale, de la nivelul actual de 7,25%.

În acest punct, reducerile ar putea fi puse pe pauză, banca centrală văzând “spaţiu foarte, foarte limitat” pentru relaxarea în continuare a politicii monetare după luna iunie, potrivit declaraţiilor viceguvernatorului acesteia, Barnabas Virag.
Conform experţilor, lunile următoare ar putea aduce o creştere în continuare a inflaţiei în termeni anuali, notează Portfolio.

Analiştii Este aşteaptă cifre ale inflaţiei de peste 4% în perioada următoare. Marta Balog-Beki, analist la MBH Bank, consideră că atingerea stabilă şi durabilă a ţintei de inflaţie de 3% a băncii centrale este aşteptată cel mai devreme în 2025, dar şi atunci inflaţia medie anuală poate depăşi 3%. Janos Nagy, analist Erste, crede că procesul de dezinflaţie s-ar putea relua anul viitor, iar inflaţia ar putea reveni la banda ţintă a băncii centrale în 2025.

În Cehia, inflaţia a scăzut peste aşteptări în mai, dar s-a menţinut peste proiecţia băncii centrale în condiţiile în care strategii acesteia dezbat dacă să încetinească procesul de ieftinire a finanţării în această lună, relatează Bloomberg.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a încetinit la 2,6% de la 2,9% în aprilie. Media aşteptărilor indica 2,8%.

Inflaţia a decelerat până în apropiere de ţinta de 2% a băncii centrale mai devreme decât se anticipase, economia recuperându-se uşor după recesiune. Totuşi, bancherii centrali au avertizat cu privire la riscuri persistente legate de scumpirea serviciilor şi redresarea pieţei rezidenţiale.

La începutul acestei luni, datele au indicat o revenire peste aşteptări a salariilor în primul trimestru, dând un impuls puterii de cumpărare a gospodăriilor şi susţinând argumentele strategilor pentru încetinirea ritmului de relaxare a politicii monetare.

După trei reduceri consecutive de o jumătate de punct procentual fiecare, care au adus dobânda de referinţă la 5,25%, investitorii pariază pe o reducere mai mică pe 27 iunie.

În Polonia, există “zero” şanse pentru reduceri de dobânzi în 2024, cu inflaţia aşteptată să crească din nou, dar astfel de reduceri ar putea fi posibile anul viitor, a declarat recent guvernatorul băncii centrale a ţării, Adam Glapinski, scrie Reuters.

Banca şi-a lăsat dobânda de referinţă neschimbată la 5,75% pentru a opta lună consecutiv în iunie pe fondul nesiguranţei legate de cât de mult va creşte inflaţia în lunile următoare. Inflaţia din Polonia s-a situat la 2,5% în mai în termeni anuali, exact la ţinta băncii centrale.