Business Internaţional

Serbia a devenit locul de întâlnire al giganţilor minieri din Vest şi China şi va produce litiu

Autor: Catalina Apostoiu

18.06.2024, 00:05 102

În timp ce Ungaria reprezintă lo­cul de întâlnire al constructorilor auto germani şi chinezi, în Serbia se întâlnesc giganţi minieri din Vest şi China.

Serbia se pregăteşte să dea gigan­tului minier Rio Tinto undă verde pentru dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa la doi ani după ce Belgradul a anulat proiectul, industria europeană a maşinilor elec­trice urmând să primească în acest fel un puternic imbold, scrie Financial Times.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că „noi garanţii“ pri­mite din partea companiei anglo-aus­traliene şi UE vor veni în întâmpi­narea temerilor privitoare la respec­tarea standardelor necesare de mediu la mina Jadar din vestul ţării.

În cadrul unui interviu acordat FT, Vucic a indicat că este încrezător că va obţine şi angajamentele nece­sare din partea liderilor UE pentru investiţii asociate în Serbia, cum ar fi producţia de baterii şi de maşini electrice.

„(…) Mina s-ar putea deschide în 2028“, a declarat acesta, adăugând că aceasta este aşteptată să producă 58.000 de tone de litiu pe an, „sufi­cient pentru 17% din producţia de maşini electrice din Europa, aproxi­mativ 1,1 milioane de maşini“.

Guvernul sârb a revocat autori­za­ţiile Rio Tinto în ianuarie 2022 în urma unor proteste conduse de gru­puri de mediu preocupate de impac­tul asupra mediului. Protestele au venit într-o perioadă electorală. Însă după ce alegerile municipale recente au fost câştigate de partidul de gu­vernământ SNS al lui Vucic, guver­nul pare să considere că proiectul poate continua.

Posibila reluare a proiectului şi implicarea UE sunt considerate de oficialii occidentali drept un semnal puternic al alinierii geopolitice a Serbiei într-o vreme în care ţara este curtată economic şi politic de China, Rusia şi ţările din Golf.

Savo Manojlovic, copreşedinte al Go Change, grupul de mediu care a condus protestele la finalul anului 2021, a anunţat că opozanţii proiectu­lui nu vor renunţa la luptă. Pe de altă parte, Rio Tinto, care a publicat re­cent o evaluare de mediu, a declarat că va fi „radical transparentă“ în operarea minei.

Europa nu are practic producţie internă de litiu în prezent, iar Jadar ar urma să genereze suficient pentru a acoperi 13% din cererea anticipată a continentului în 2030, conform Fastmarkets.

Germania, cea mai mare econo­mie europeană, şi-a accelerat în ultimii ani eforturile de dezvoltare a industriei litiului. Bitterfelf-Wolfen a devenit recent oraşul german aflat în centrul noii goane după aurul alb, aşa cum este supranumit litiul. Acolo, o companie listată în Amsterdam se luptă să finalizeze construcţia unei vaste fabrici care va fi prima din Europa ce va livra litiu pentru baterii.

Revenind la Serbia, în această ţa­ră operează şi gigantul minier chinez deţinut de stat Zijin. Acesta a investit 2,3 miliarde de euro în activităţile sale locale de extracţie de cupru în ultimii cinci ani, notează Seenews.

În toamna anului trecut, compania chineză îşi confirma intenţia de a investi încă 3,8 miliarde de dolari în Serbia, transformând ţara într-unul dintre cei mai mari producători europeni de cupru şi aur.