Business Internaţional

Un brutar, un bijutier şi un producător de parfumuri: după doi ani de activitate modestă, Europa asistă la o revenire a IPO-urilor. Unele companii mai mici însă întâmpină probleme

Un brutar, un bijutier şi un producător de parfumuri:...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2024, 00:06 151

Firma de panificaţie Europastry şi-a anunţat planurile pentru o ofertă publică iniţială pe bursele spaniole, ultimul dintr-o serie de anun­ţuri similare care semnalează că piaţa europea­nă revine la viaţă după doi ani de activitate modestă, scrie Bloomberg.

Listarea companiei ar urma debutului grupului spaniol de beauty Puig Brands de luna trecută în ceea ce a constituit prima listare ma­jo­ră din Madrid din 2021. Vânzarea de acţiuni reprezintă un nou exemplu al revenirii activi­tăţii de IPO în Europa în acest an, companiile atrăgând 13,3 miliarde de dolari până acum, peste dublul sumei atrase în perioada similară din 2023.

După pandemie şi boomul IPO-urilor din 2021, pieţele au suferit o serie de şocuri econo­mice, incluzând tensiuni geopolitice, care au pro­vocat creşteri dramatice ale preţurilor energiei şi inflaţiei, băncile centrale majorând dobânzile la unison. Acest lucru a generat un nivel foarte ridicat de nesiguranţă, creând condiţii nefavorabile pentru piaţa IPO.

Acum, însă, companiile sunt încurajate să revină cu oferte de nivelul record al pieţelor de acţiuni şi începutul relaxării politicii monetare de către BCE.

Piaţa londoneză a noilor listări de acţiuni a fost impulsionată recent de listarea producăto­rului britanic de PC-uri Raspberry Pi. Acţiunile acestuia au crescut în prima zi de tranzacţio­na­re, oferind o rază de speranţă pieţei londoneze.

În Europa, mai multe tranzacţii majore, cum ar fi Galderma, Douglas şi CVC semnala­seră deja din martie o redresare a pieţei IPO-urilor în acest an.

Compania de skin care Galderma a asistat la o creştere cu 21% a acţiunilor în prima zi de tranzacţionare, un câştig mult aşteptat pentru pieţele de capital ale Europei.

Şi CVC Capital Partners a avut parte de un debut solid după ce grupul de private equity şi investitorii săi au atras 2 miliarde de euro în cadrul unui IPO în aprilie. Debutul grupului demonstrează că piaţa europeană a IPO-urilor este pe cale să-şi revină, declara în acel moment CEO-ul Euronext Stephane Boujnah, pentru CNBC.

Pentru unele companii mai mici, ar mai putea dura însă până când piaţa se va deschide, o serie de bancheri au declarat pentru Reuters.

În timp ce listările CVC, Galderma şi Puig au adus bani investitorilor, unele companii au avut probleme.

Compania germană DKV Mobility a renunţat la planurile de listare. Luna trecută, asigurătorul portughez Fidelidade, susţinut de Fosun din China, a anulat un IPO al diviziei de spitale private Luz Saude, invocând „insta­bilitatea“ pieţei.

„Piaţa IPO-urilor este deschisă pentru anumite active, dar nu am ajuns în punctul în care există un preţ pentru tot“, arată Andrew Briscoe, de la Bank of America.

Potrivit lui Alex Watkins de la JPMorgan, restul anului este aşteptat să aducă noi tran­zacţii majore.

Printre candidatele din acest an se numără brandul de fashion italian Golden Goose, care vrea să atragă aproximativ 558 milioane de euro. Grupul german de transport Flix, grupul de fashion spaniol Tendam şi Springer Nature din Germania se pregătesc de asemenea de listare.