Companii

Analiză. Topul celor mai mari exportatori de lactate: trei afaceri româneşti şi-au găsit loc printre marii jucători pe pieţele externe. Anual, România exportă lapte şi produse laptate în valoare de 152 de milioane de euro

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.02.2023, 00:07 473

  Exporturile sunt de patru ori mai mici decât importurile, dar cu toate acestea brandurile româneşti încep să se uite către alte pieţe.

Fabrica de Lapte Braşov, producătorul lactatelor Olympus, a fost în pri­mele zece luni din 2022 cel mai mare ex­por­tator de lap­te şi lacta­te, arată datele de la Institutul Na­ţio­nal de Statistică (INS). Compania, care face parte dintr-un grup controlat de familia Sarantis din Grecia, este urmat în top de alte două companii multi­naţionale şi anume Danone şi Hochland România.

„Focusul Olympus este pe piaţa locală şi pe menţinerea în topul celor mai importanţi producă­tori de lactate din România. (...) Ne mândrim să pro­ducem, cu lapte colectat de pe terito­riul României, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru pieţe externe. în prezent, 65% din producţie este destinată consumatorilor ro­mâni. Aproximativ 35% din producţie ajunge atât în state din Uniunea Eu­ropeană caracterizate de o piaţă foar­te competitivă cum sunt Germania, Italia sau Bulgaria, cât şi în ţări terţe ca Anglia sau Serbia“, spune Atha­nasios Giannousis, director co­mercial Olympus România. Principa­lele pieţe de export sunt Bulgaria, Anglia, Germania şi Italia, la care se adaugă ţări din Balcanii de Vest. „În afară de lapte, exportăm produse cla­sice cum ar fi telemeaua sau iaurtul, dar adaptăm şi anumite reţete con­form standardelor ţării de export dacă există cerere în acest sens“.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro