Companii

Ce afaceri fac unele dintre cele mai cunoscute restaurante din Bucureşti: câţi bani lasă clienţii pentru micii de la Terasa Obor? Dar la Casa di David din Herăstrău?

Ce afaceri fac unele dintre cele mai cunoscute...

Autor: Cristina Roşca

10.06.2024, 16:40 1736

ZF a ales şapte restaurante emblematice din Bucureşti, fiecare pe segmentul său de activitate  Acesta nu este un top şi nu este exhaustiv Alte localuri care şi-ar fi putut face loc în acest articol sunt restaurantul Ikea din Băneasa, cel al McDonald’s din Dristor, dar şi 5ensi din Piaţa Victoriei Acestea nu sunt însă operate pe o firmă separată, aşa că nu au putut fi verificate rezultatele lor.

România are peste 80.000 de restaurante, cafenele, baruri şi pizzerii, această piaţă a ospitalităţii fiind una dintre cele mai fragmentate din economie. Deşi la vârful sectorului se află actorii mari, locali ori internaţionali, care operează reţele de restaurante sau cafenele, în acest sector mai puţin de 10% dintre localuri aparţin de un lanţ, conform celor mai recente date ale ZF. Cele mai multe afaceri din domeniu sunt afaceri antrepre­noriale, afaceri de familie, companii care operează una-două unităţi de orice fel. Aşadar, multe dintre aceste firme sunt de mici dimensiuni, raportând vânzări de câteva sute de mii sau milioane de lei anual.

Totuşi, există şi unele restaurante care reuşesc să facă singure afaceri de zeci de milioane, e vorba, de obicei, de localuri emblematice, care se remarcă prin poveste, prin istorie, prin poziţionare, prin dimensiuni sau, pur şi simplu, printr-un produs anume.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro