Companii

Comenzile statului creează primul grup de construcţii care ajunge la afaceri de 2 miliarde de euro. Acesta este controlat de Dorinel Umbrărescu

Comenzile statului creează primul grup de construcţii...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.06.2024, 15:01 26893

Ziarul Financiar organizează conferinţa „Cei mai mari jucători din economie“, care va avea loc pe 13 iunie 2024 Odată cu acest eveniment, se va lansa şi anuarul cu acelaşi nume, care surprinde imaginea a 70 de pieţe din economie, raportându-se la rezultatele financiare din 2023, care devin publice în această perioadă.

Antreprenorul băcăuan Dorinel Umbrărescu a ajuns cu cele trei firme de construcţii ale sale – Spedition UMB, Tehnostrade şi Sa&Pe Construct – la afaceri cumulate de aproximativ 8,8 miliarde de lei în 2023, profit de 152 de milioane de lei şi 4.828 de angajaţi, arată cele mai recente date publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Dacă va continua creşterea şi în 2024, ceea ce este foarte probabil, grupul UMB va ajunge la afaceri de peste 2 miliarde de euro anul acesta.

Spedition UMB, cea mai mare din grup, s-a clasat, de altfel, şi în ultimii ani pe primul loc în topul constructorilor din România, iar în 2023 a trecut de 3 mld. lei cifră de afaceri, după o creştere de 46% faţă de anul prece­dent. Tehnostrade şi-a majorat şi ea venitu­rile anul trecut cu 65%, până la 2,8 mld. lei, nivel similar cu cel raportat de Sa&Pe Construct. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, doar Tehnostrade figurează cu un volum semnificativ, de aproape 4.800 de oameni – cu circa 1.300 mai mult decât în 2022, în vreme ce Spedition UMB şi Sa&Pe Construct raportează cumulat mai puţin de 60 de salariaţi.

Spedition UMB, Tehnostrade şi Sa&Pe Construct sunt nume deja sonore de ani buni pe şantierele din toată ţara. Prin ele, Dorinel Umbrărescu, artizanul acestui grup, şi-a pus semnătura pe unele dintre cele mai ample şi importante proiecte de infrastructură din România ultimilor ani. Firmele sale lucrează în această perioadă la construcţia autostrăzii 7, cea care va lega Moldova – aşadar inclusiv judeţul în care Umbrărescu şi-a fondat afacerile – de Capitală.

La A7, scopul este finalizarea completă până în 2027, astfel încât să fie decontate lucrările prin PNRR, unde sunt prevăzute 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, iar din total o sumă impor­tantă ar trebui să meargă pentru autostrada din zona Moldovei. Cele trei companii ale lui Dorinel Umbrărescu au deja experienţă în domeniul infrastructurii. Unul dintre cele mai impor­tan­te proiecte din portofoliul firmelor lui Umbrărescu până acum este autostrada Braşov - Târgu-Mureş - Cluj - Oradea, unde Spedition UMB este respon­sabilă de câteva tronsoane.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro