Energie

Anii care au zguduit piaţa energiei: Ce s-a ales în 2023 de „averile“ uriaşe făcute de unele companii axate pe vânzarea de energie? Răsturnari în topul celor mai discrete firme

Anii care au zguduit piaţa energiei: Ce s-a ales în...

Autor: Roxana Petrescu

05.06.2024, 00:07 1619

De la creşteri de business de peste 300 de ori la aterizări bruşte şi reaşezări în clasamentul celor mai discrete firme, toate au fost bifate în lumea comerţului cu energie în perioada 2021-2023 Există un nou lider în zona jucătorilor independenţi din sectorul care în anul de glorie 2022 a ajuns la pragul de 10 mld. euro.

Datele de la Ministerul Finanţelor şi de pe platforma Termene.ro arată că anul trecut a dus la o aterizare abruptă pentru multe dintre afacerile de comerţ cu ener­gie care au înflorit în 2022, an în care preţul a escaladat la niveluri nemaiîntâlnite pe fondul războiului din Ucraina.

Pe baza datelor publice şi pornind de la rapoartele anuale realizate de Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE), ZF a încercat să analizeze evoluţia afacerilor implicate în comerţul cu energie, dar neafilitate unui grup internaţional sau local, cum este de exemplu grupul Electrica.

De cele mai multe ori, aceste afaceri sunt controlate direct de antreprenori români sau de companii înregistrate în paradisuri fiscale. Pe baza acestor date, anul trecut cea mai puternică firmă neafiliată unui grup, în funcţie de cifra de afaceri, a devenit Energy Distribution Services (EDS), cu un business care a urcat la 3,9 miliarde de lei, un plus de 85% faţă de 2022, an în care compania oricum bifase o dublare faţă de 2021. Prin creşterea cifrei de afaceri de anul trecut, EDS devine cea mai puternică prezenţă independentă din comerţul cu energie, detronând fostul lider al segmentului, respectiv pe omul de afaceri Augustin Oancea şi business-ul său,Tinmar Energy.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro