Energie

Bursă. Nuclearelectrica şi Canadian Nuclear Partners au semnat un acord cadru de 240 mil. euro pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavodă

Bursă. Nuclearelectrica şi Canadian Nuclear Partners au...

Autor: Tibi Oprea

11.06.2024, 18:21 283

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) şi compania de management de proiect Canadian Nuclear Partners (CNPSA) au semnat un acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea şi implementarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.

„Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu CNPSA pentru a avansa retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare Cernavoda. Managementul de proiect extrem de profesionist şi robust, cu experienţă combinată canadiană şi română, va permite României să beneficieze de energie curată, sigură şi fiabilă pentru încă 30 de ani după 2029. România şi Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară şi continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea şi dezvoltarea economică”, spune Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

Acest acord-cadru semnat astăzi are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) şi reprezintă un pas esenţial în finalizarea retehnologizării Unităţii 1 de la CNE Cernavoda în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite.

„Suntem mândri să colaborăm cu SNN pentru a furniza serviciile PMO de vârf necesare pentru a realiza cu succes acest proiect de mare anvergură, care va asigura o sursă de energie electrică curată, fiabilă şi accesibilă pe termen lung pentru populaţia şi industriile din România. Suntem încântaţi să ne valorificăm experienţa noastră de zeci de ani cu tehnologia CANDU de producţie canadiană pentru a contribui la realizarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 la timp şi în conformitate cu bugetul şi pentru a demonstra modul în care experţii canadieni în domeniul nuclear pot sprijini proiectele de energie curată din alte părţi ale lumii”, afirmă Jason Van Wart, CEO al CNPSA.

În cadrul acordului, CNPSA, o filială a Laurentis Energy Partners (Laurentis), va sprijini SNN prin furnizarea de servicii de management de proiect, asistenţă tehnică, servicii de consultanţă, formare profesională specifică retehnologizării centralei CANDU şi organizarea şi coordonarea punerii în funcţiune a Unităţii 1, până la revenirea acesteia la exploatarea comercială.

„Având în vedere volatilitatea geopolitică tot mai mare, este clar că ţările din întreaga lume caută parteneri energetici democratici şi stabili care să ofere energie curată, fiabilă şi la preţuri accesibile - iar Ontario răspunde încă o dată acestui apel. Suntem mândri să ne asociem cu România pentru a livra această retehnologizare majoră care va sprijini securitatea energetică în Europa, creând în acelaşi timp noi oportunităţi economice pentru lucrătorii din ambele  ţări”, a spus ministrul Energiei şi Electrificării din Ontario, Stephen Lecce.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN şi Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizării.

Ministrii Ontario, Todd Smith si Stephen Lecce, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, împreună cu reprezentanţi ai CNPSA, SNN, Laurenţis şi Ontario Power Generation, au fost prezenţi la ceremonia de semnare din 11 iunie de la Bucureşti.

„Lumea priveşte cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalaţiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp şi în limitele bugetului. Suntem pregătiţi să ne sprijinim aliaţii, valorificând toată această experienţă şi expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă şi curată pentru generaţiile viitoare şi să asigure în continuare securitatea energetică”, a spus ministrul Ontario, Todd Smith.

Nuclearelectrica are o capitalizare de 13,7 mld. lei şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN se tranzacţionează în scădere cu 7,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 221 mil. lei, arată datele BVB.

Producătorul de energie nucleară a încheiat primul trimestru din 2024 cu venituri de 1,2 mld. lei, în scădere cu 43,1% faţă de cele raportate în primele trei luni din 2023, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 26,5%, la 563,2 mil. lei, arată datele din raportul financiar trimestrial.