Energie

Familia Becali vânează vântul din Dobrogea. Proiecte eoliene mamut apar în toată ţară. Rămâne de văzut câte dintre aceste proiecte vor deveni realitate şi câte vor umple „banca de rezerve“

Familia Becali vânează vântul din Dobrogea. Proiecte...

Autor: Roxana Petrescu

18.06.2024, 00:07 2680

Un proiect uriaş de circa 770 MW în Suceava a primit luna trecută avizul tehnic de racordare la reţea (ATR) din partea Transelectrica.

Un alt proiect care atrage atenţia prin dimensiuni, dar şi prin acţionariat, ar urma să aibă o capacitate de 441 MW, în Constanţa, acolo unde bate cel mai bun vânt din România. În spatele acestuia se află familia Becali.

România are în acest moment o capacitate de circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană, care asigură circa 14% din producţia de energie totală. Timp de aproape zece ani piaţa de energie eoliană a fost blocată, dar anul trecut au apărut primii megawaţi noi, iar pe piaţă se întrevăd proiecte de miliarde de euro.

Pe de altă parte, potrivit celor mai recente informaţii furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în acest moment 501 MW de proiecte eoliene au autorizaţia de înfiinţare, 2.283 MW în proiecte de energie solară la care se adaugă 132 MW în proiecte de energie hidro. Spre deosebite de ATR, care este un pas incipient, autorizaţia de înfiinţare este printre ultimii paşi pe care trebuie să îi parcurgă un investitor.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro