Info

O POVESTE DE SUCCES: IPROEB Bistriţa raportează profituri record în T1 2024 şi vizează o expansiune rapidă pe Pieţele Europene

Advertorial

O POVESTE DE SUCCES: IPROEB Bistriţa raportează...

Autor: Publicitate

03.07.2024, 07:00 396

IPROEB SA Bistriţa, lider în producţia de cabluri şi conductoare din România, a anunţat o creştere remarcabilă cu 354% a profitului în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania, listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul IPRU, se pregăteşte pentru o extindere semnificativă pe piaţa europeană, susţinută de investiţii substanţiale în tehnologie şi modernizare.

Performanţe financiare excepţionale

Conform ultimului raport trimestrial, IPROEB a realizat un profit operaţional de aproape 9 milioane lei, la venituri totale de 44,2 milioane lei în T1 2024. Această performanţă impresionantă subliniază eficienţa managementului companiei şi iniţiativele strategice care au poziţionat-o pentru o creştere sustenabilă şi extindere pe noi pieţe.

Investiţii strategice care impulsionează creşterea

Succesul IPROEB se datorează mai multor factori cheie:

- Avansuri Tehnologice: Compania investeşte peste 20 de milioane de euro în soluţii avansate de monitorizare şi optimizare a proceselor de producţie. Aceste investiţii au îmbunătăţit semnificativ eficienţa şi calitatea produselor.

- Dezvoltarea Angajaţilor: IPROEB pune un accent puternic pe dezvoltarea profesională a angajaţilor, asigurându-se că aceştia au acces la cele mai bune resurse de formare.

- Diversificarea Produselor: Introducerea de noi produse, în special pentru sectorul energiei regenerabile, a contribuit la creşterea veniturilor companiei.

Expansiunea pe pieţele europene

IPROEB este pregătită să devină un jucător major pe piaţa europeană, având o strategie de expansiune bine conturată, care include:

- Parteneriate Strategice: Compania caută parteneriate cu distribuitori şi retaileri locali din diverse ţări europene pentru a-şi creşte prezenţa pe aceste pieţe.

- Noi Filiale: IPROEB plănuieşte să deschidă filiale în ţări strategice precum Germania, Polonia, şi Belgia care vor funcţiona ca centre de distribuţie şi suport.

- Certificarea Produselor: Obţinerea certificării produselor conform standardelor germane VDE va fi crucială pentru participarea la proiecte mari pe pieţele internaţionale.

Mihai Marin, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al IPROEB SA, a subliniat importanţa acestor iniţiative pentru succesul companiei:

“În acest sens, calitatea şi preţurile competitive vor fi criteriile de care va trebui să ţinem cont, dacă vrem să cucerim o cota din piaţa europeană. În plus, certificarea produselor, după normele germane VDE, va contribui la fel de mult în participarea noastră la proiecte mari iniţiate pe pieţele externe. Ne aşteptăm ca segmentul parcurilor fotovoltaice şi al celor eoliene să ia amploare şi ne bazăm pe experienţa proiectelor anterioare de acest tip, pentru care noi am livrat mai multe tipologii de cabluri.”

Impactul investiţiilor

Investiţiile de 20 milioane de euro, finanţate printr-o schemă de ajutor de stat aprobată de Ministerul Finanţelor, vor transforma fundamental procesele de fabricaţie ale IPROEB. Achiziţionarea de utilaje noi şi înlocuirea celor existente cu echipamente mai rapide şi mai eficiente vor reduce costurile de producţie şi vor îmbunătăţi calitatea produselor, consolidând astfel statutul companiei pe piaţa europeană.

Proiecte şi parteneriate cheie

Dincolo de sectorul energiei regenerabile, unde IPROEB are deja o prezenţă semnificativă cu produse livrate pentru proiecte precum parcul eolian de la Ruginoasa şi diverse parcuri fotovoltaice, compania continuă să servească mari beneficiari din industria energetică tradiţională, precum Distribuţie Energie Electrică România (DEER), Distribuţie Energie Oltenia (DEO), DELGAZ GRID sau ENEL. Proiectele notabile includ furnizarea de cabluri pentru liniile electrice aeriene LEA 400kV Porţile de Fier-Anina şi LEA 400kV Cernavodă-Stâlpu.

De asemenea, IPROEB vizează creşterea capacităţii de ambalare şi livrare pentru conductoarele destinate marilor retaileri şi extinderea capacităţilor de producţie pentru cablurile de medie tensiune şi conductoarele cu capacitate sporita de transport. Aceste eforturi sunt menite să extindă gama de produse şi acoperirea pe piaţă a companiei. De asemenea în sectorul izolatoarelor compozite IPROEB este cel mai mare furnizor al Transelectrica, partener pentru care compania noastră a livrat izolatoare pentru proiecte de importanţă capitală cum ar fi linia de conexiune insterstatală România – Ungaria pe sectorul Oradea – Bekescsaba.

Poziţia pe piaţă şi perspectivele de viitor

Creşterea constantă a performanţei înregistrată de IPROEB nu a trecut neobservată de investitori. Acţiunile companiei pe Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat un trend ascendent consistent în ultimele 12 luni, reflectând încrederea puternică a pieţei în direcţia strategică şi perspectivele sale de viitor.

De la începutul anului 2024 acţiunile IPROEB s-au apreciat cu 91,4% iar în ultimele 12 luni, randamentul este de 155,7%, cu tranzacţii în valoare de 6,7 milioane de lei.

 Acţionarul majoritar IPROEB, Electromontaj Bucureşti (58,82%) a achiziţionat în 2022 pachetul majoritar al Hidroconstrucţia SA demonstrând astfel angajament ferm pentru creştere şi inovare, susţinut de potenţialul sinergiilor operationale între companiile din grup.

Despre Hidroconstrucţia SA

HIDROCONSTRUCTIA S.A. a fost principalul constructor al majorităţii obiectivelor hidroenergetice din România, începând cu anul 1950. Înfiinţată iniţial ca Întreprinderea de Construcţii „Centrala Hidroelectrică V.I. Lenin”- Bicaz, compania a avut un rol crucial în politica energetică a ţării. În cei 70 de ani de activitate, Hidroconstrucţia a realizat 139 de mari baraje, 127 de centrale hidroelectrice cu puterea instalată de peste 5 MW, dintre care amintim hidrocentralele Portile de Fier 1 şi 2, Râul Mare – Retezat, Marişelu, Vidraru, Izvorul Muntelui şi hidrocentrala subterană Lotru – Ciunget.

Hidroconstrucţia a contribuit semnificativ la dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale, inclusiv prin construcţia de ecluze, staţii de pompare şi alte structuri importante. Compania deţine licenţe de producţie de energie electrică şi a reabilitat recent cinci microhidrocentrale în judeţul Mureş.

Mihai Marin, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al IPROEB SA, a fost numit in 2022 şi în pozitia de Director general al Hidroconstructia SA.  

"Am demarat în Hidroconstrucţia un proces de transformare organizaţională axat pe patru piloni: cultura organizaţională, structura organizatorică, strategie de business şi procese aferente. Este un proces de durată în care principala provocare rămâne schimbarea de mindset şi paradigmă, însă am convingerea că vom atinge şi în echipa HC rezultate care sărecompenseze din plin efortul de transformare."

Mihai Marin construieşte o nouă echipă de management cu scopul de a transforma compania pentru a obţine rezultate similare cu cele de la IPROEB.

“Suntem în curs de finalizare a două proiecte începute cu mai bine de 20 de ani în urmă. Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc şi hidrocentrala Rastolita. Pentru  Rastolita cu lucrări finalizate în proporţie de 93% termenul de finalizare este decembrie 2024, iar pentru Siriu-Surduc lucrările sunt finalizate în proporţie de 85% cu un termen de finalizare în noiembrie/decembrie 2026. Anul trecut în CSAT au fost aprobate alte 5 proiecte de interes naţional pe care Hidroconstrucţia le are contractate, fiecare dintre ele aflate în diferite stadii de finalizare. Vorbim aici de amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti, de amenajarea hidroenergetică a râului Olt Defileu pe sectorul Cornetu – Avrig, Câineni şi Lotrioara, Complexul Hidrotehnic şi Energetic Cerna-Motru-Tismana – etapa a 2-a precum şi amenajările hidroenergetice ale râului Siret pe sectorul Cosmeşti-Movileni şi râului Cerna pe sectorul Cerna-Belareca”

Perspective Viitoare

Cu o viziune clară şi strategii robuste, IPROEB este pe drumul cel bun pentru a deveni un jucător dominant pe piaţa europeană a cablurilor şi conductorilor, stabilind un etalon de performanţă şi calitate în industrie. Achiziţia Hidroconstrucţia SA şi integrarea resurselor şi know-how-ului acestei companii vor consolida şi mai mult poziţia IPROEB pe piaţa internaţională, deschizând noi oportunităţi de creştere şi dezvoltare.