Info

onStrategy (#72) România şi Polonia se află pe „banda rapidă” în ceea ce priveşte convergenţa cu economiile avansate; Despre avantajele integrării pe verticală

onStrategy (#72) România şi Polonia se află pe...

Autor: Sorin Anagnoste

02.05.2024, 10:00 71

În fiecare săptămână, newsletterul #onStrategy îşi propune să aducă o perspectivă clară asupra unor dintre cele mai importante ştiri şi tendinţe din lumea afacerilor şi tehnologiei, focusat pe patru domenii cheie: Strategy, Artificial Intelligence, Data şi Things happen

 

Strategy

 

Despre integrarea pe verticală

 

Extras din Financial Times: „BYD deţine participaţii în minele din cel puţin şase ţări de pe trei continente, garantând accesul pe termen lung la litiu, material esenţial pentru bateriile sale. Grupul chinez îşi produce propriile cipuri de calculator, are propria filială de construcţii pentru ridicarea de noi fabrici şi îşi dezvoltă propriul software pentru maşinile şi sisteme energetice din ce în ce mai sofisticate.”

Conceptul de integrare verticală, exemplificat de strategia de afaceri a BYD, aduce mai multe avantaje cheie care pot fi esenţiale pe pieţele actuale, competitive şi în evoluţie rapidă:

1/ Integrarea verticală permite unei companii să îşi controleze întregul lanţ de aprovizionare, de la materii prime la produsele finale. Acest lucru poate reduce dependenţa de furnizorii externi, diminuează riscurile asociate cu întreruperile de aprovizionare şi, adesea, reduce costurile. Pentru BYD, deţinerea de participaţii în minele de litiu asigură o aprovizionare constantă cu materii prime cruciale pentru producţia de baterii, care este esenţială pentru oferta sa de maşini electrice (VE).

2/ Prin controlul mai multor etape de producţie şi distribuţie, companiile pot realiza economii de scară mai mari şi pot reduce costurile. Abordarea BYD de a-şi construi fabricile şi de a-şi produce propriile baterii şi alte componente cheie, cum ar fi cipurile de calculator, îi permite să menţină un avantaj de cost faţă de concurenţii care trebuie să le achiziţioneze de la terţi.

 3/ Integrarea verticală facilitează un control mai riguros al calităţii şi capacitatea de a colecta feedback mai rapid de la clienţii finali la producţie. Acest control poate stimula inovarea, deoarece îmbunătăţirile sunt introduse continuu în procesul de producţie. Dezvoltarea de către BYD a tehnologiei „cell-to-body”, care integrează celula bateriei direct în şasiul vehiculului, ilustrează modul în care integrarea verticală poate stimula inovarea, îmbunătăţind în acelaşi timp performanţa produsului şi reducând costurile de fabricaţie.

4/ Integrarea pe verticală permite companiilor să fie mai receptive la schimbările în preferinţele consumatorilor şi în condiţiile de piaţă. Acestea pot ajusta procesele de producţie şi rezultatele fără a fi nevoie să renegocieze termenii cu mai mulţi furnizori, ceea ce duce la o adaptare mai rapidă la noile oportunităţi sau provocări.

5/ Abordarea integrată a BYD îi permite acesteia să păstreze în proprietate multe dintre inovaţiile tehnologice şi eficienţele sale. Această integrare creează o barieră puternică la intrare pentru potenţialii concurenţi şi poate oferi un avantaj competitiv pe piaţă.

Extinderea globală şi adaptarea locală: Pe măsură ce BYD se extinde la nivel global, integrarea pe verticală îi permite să îşi reproducă mai uşor modelul de afaceri pe noi pieţe. Aceasta poate înfiinţa facilităţi de producţie în străinătate, reducând astfel costurile logistice şi tarifele, adaptându-şi în acelaşi timp produsele pentru a satisface cerinţele pieţei locale şi standardele de reglementare.

6/ Integrarea verticală reduce dependenţa de firmele externe şi de condiţiile de piaţă pentru componentele şi materialele critice. Această independenţă strategică este deosebit de crucială în industrii precum cea a energiei regenerabile şi a automobilelor, în care tensiunile geopolitice sau politicile comerciale pot afecta brusc lanţurile de aprovizionare.

Ambiţia BYD de a nu produce doar maşini electrice, ci şi de a controla producţia de baterii, panouri solare şi chiar software-ul şi inteligenţa artificială care integrează aceste sisteme într-un ecosistem energetic mai larg demonstrează o utilizare strategică a integrării verticale. Această abordare nu numai că sprijină creşterea sa pe piaţa EV, dar o poziţionează şi ca lider în tranziţia mai largă către energie regenerabilă şi soluţii de transport durabile. LINK

 

Artificial Intelligence

 

Inteligenţa artificială în produsele Apple

Apple reia în mod activ colaborarea cu OpenAI şi explorează alte parteneriate în timp ce se pregăteşte să introducă o serie de funcţii de inteligenţă artificială (IA) generativă în luna iunie, poziţionându-se pe o piaţă deja plină de activitate de la apariţia ChatGPT în 2022. Spre deosebire de concurenţii săi, care au adoptat rapid instrumente de IA, Apple intenţionează să se diferenţieze prin integrarea perfectă a acestor caracteristici în sistemul său de operare pentru iPhone, punând un accent deosebit pe îmbunătăţirea confidenţialităţii şi securităţii utilizatorilor. Viitoarele îmbunătăţiri, care includ scrierea de text bazată pe inteligenţă artificială, rezumarea articolelor în Safari şi recapitularea notificărilor, fac parte din strategia mai amplă a Apple de a infuza inteligenţa artificială în tot ecosistemul său folosind modelul său intern de inteligenţă artificială, Ajax.

Cu toate acestea, în ciuda agitaţiei din jurul AI, Apple rămâne prudentă, conştientă de posibilitatea ca aceste caracteristici să nu obţină o adoptare pe scară largă de către utilizatori, reflectând soarta altor caracteristici mai puţin populare din istoria sa. Google rămâne, de asemenea, în cărţi pentru unele dintre capacităţile sale.

Lecţie: Apple şi-a dat seama că este o companie de hardware şi este mai bine să-i lase pe ceilalţi să se ocupe de software (avansat), sau de AI în acest caz. Cu toate acestea, compania continuă să publice lucrări şi pe această temă. Poate că este doar o chestiune de timp când vor fi 100% independenţi, dar deocamdată sunt codaşi.  OpenAI, Apple

 

Things Happen

SUA depăşesc China ca principală piaţă de export a Taiwanului, semn al unei „schimbări strategice” pe fondul decuplajului tehnologic. LINK

MIT Technology Review: „Aproape toate aplicaţiile de tastatură chinezeşti au un defect de securitate care dezvăluie ceea ce introduc utilizatorii.”LINK

Japonia are o criză monetară. LINK

BYD are planuri MARI. LINK

S-a constatat că expunerea la microplastice scade expresia genelor asociate cu dezvoltarea creierului şi induce comportamente care indică depresia şi anxietatea la şoareci. LINK

Cum alimentează industria grea chineză cu emisii mari de dioxid de carbon industria sa de tehnologie verde. LINK

Cât de departe ar merge Trump. LINK

 

Data

România şi Polonia se află pe „banda rapidă” în ceea ce priveşte convergenţa cu economiile avansate, potrivit McKinsey & Co. LINK

Dacă citiţi acest newsletter săptămânal, ştiţi exact când se va întâmpla acest lucru.

 

Citeşte restul analizelor pe https://newsletter.onstrategy.eu/

Sorin Anagnoste este Conferenţiar Univ. Dr. şi Prodecan în cadrul Facultăţii Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.