Politică

Băsescu: Experţii Eurostat trebuie să vină în România

Autor: Miruna Badea

28.04.2011, 09:25 37

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat, miercuri seară, la TVR, comentând rezervele anunţate deEurostat în privinţa calităţii datelor raportate de Româniareferitoare la deficitului bugetar de anul trecut, că experţiitrebuie să vină la Bucureşti pentru a se stabili ce nu este înregulă.

"Îndrăznesc să spun că cel maiimportant lucru este ca imediat experţii Eurostat să vină înRomânia să clarificăm neînţelegerea, dacă există. Ce vă pot spuneînsă cu certitudine este că modul de calcul al deficitului a foststabilit încă din programul anterior cu Fondul, de comun acord Fondşi Comisie Europeană, pe de-o parte, şi Guvernul României pe dealtă parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adicădiferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şi ce secheltuieşte. Şi de aici au rezultat acele deficite, bani pe carei-am împrumutat. Avem un aranjament cu CE şi cu Fondul, pe de-oparte. Dacă Eurostat-ul are dubii, este esenţial să vină cât mairepede pentru că a crea dubii cu privire la corecta raportare esteîn neregulă", a spus preşedintele.

El a ţinut să sublinieze căformularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa României, existânddoar "rezerve". "Trebuie să spun că formularea Eurostat nu esteacuzatoare la acest stadiu. Ei vorbesc de nevoia unor clarificări",a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că dacăse va confirma că cifrele raportate de Bucureşti sunt în acord cuînţelegerea dintre FMI, CE şi Guvern, României nu i se poatereproşa nimic.

Preşedintele a mai arătat că"România, pentru a fi credibilă, trebuie să fie extrem de deschisăla cooperarea cu experţii Eurostat în stabilirea cifrelorcorecte".

Întrebat dacă în opinia sa esteposibil să existe modificări consistente faţă de cifra raportată,de 6,4%, şeful statului a spus: "Uitaţi-vă la actualul acord pecare România îl are. Nu mai fac referire la acordul pe care l-amîncheiat. Scrie: deficitul acestui an va fi 4,4% pe cash / 5% ESAîn modul de calcul al statisticii europene. Deci dacă este vorba deo neînţelegere în această zonă, o putem lămuri pentru căaranjamentul cu privire la modul de calcul s-a făcut cu CE şiFondul. Dacă este vorba de altceva, com vedea. Ce vă pot garantaeste că autorităţile române vor fi maxim deschise pentruclarificarea cifrelor pentru că o eventuală neclarificare puneRomânia într-o situaţie foarte dificilă".