ZF 24

Americanii s-au trezit: Silicon Valley, vârful de tehnologie al Americii, este prins în plasa spionajului chinezesc

Americanii s-au trezit: Silicon Valley, vârful de...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.06.2024, 12:45 211

Companiile din Silicon Valley îşi intensifică controalele de securitate ale personalului şi ale potenţialilor recruţi, în timp ce oficialii americani îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ameninţarea spionajului chinezesc, raportează Financial Times.

Giganţii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google şi OpenAI, şi-au intensificat verificarea personalului, potrivit mai multor persoane care lucrează direct cu aceste grupuri.

Măsura vine pe fondul temerilor potrivit cărora guvernele străine încearcă să folosească lucrători compromişi pentru a accesa proprietatea intelectuală şi datele companiilor.

Firmele de capital de risc, precum Sequoia Capital, care susţine zeci de start-up-uri, inclusiv xAI a lui Elon Musk, au încurajat, de asemenea, unele companii din portofoliu să înăsprească verificarea personalului, după avertismentele că agenţiile de spionaj vizează dezvoltatorii de tehnologie din SUA, au declarat persoanele în cauză.

Sequoia s-a desprins anul trecut, după aproape două decenii, de propria afacere din China, din cauza presiunilor geopolitice.

Alex Karp, directorul executiv al Palantir, contractorul de 53 de miliarde de dolari în domeniul analizei datelor pentru industria de apărare din SUA, a declarat că spionajul chinezesc asupra companiilor americane de tehnologie reprezintă „o problemă uriaşă", în special pentru producătorii de software pentru întreprinderi, modele lingvistice de mari dimensiuni şi sisteme de armament.

Efortul sporit de securitate vine în contextul în care, în ultimii doi ani, oficialii americani au intensificat avertismentele adresate companiilor cu privire la ameninţarea reprezentată de spionajul chinezesc.

Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie strategică în creştere, SUA impunând controale la export pentru a îngreuna obţinerea şi dezvoltarea de către China a tehnologiilor de vârf, inclusiv în domeniul inteligenţei artificiale şi al cipurilor avansate.

Cu toate acestea, există, de asemenea, îngrijorări cu privire la o creştere a xenofobiei în cadrul companiilor de tehnologie din SUA, având în vedere prevalenţa lucrătorilor calificaţi de origine asiatică.