Eveniment

Semnal de îngrijorare: Producătorii germani au început în număr record să producă echipamente militare. ”Germania pare pregătită să facă o schimbare istorică”

Semnal de îngrijorare: Producătorii germani au început...

Autor: Ştefan Stan

02.07.2024, 09:00 2340

Un număr din ce în ce mai mare de întreprinderi germane se orientează către echipamente şi servicii militare, încălcând un tabu larg răspândit de a furniza industriei de armament în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie FT. 

Săptămâna trecută, acţiunile producătorului de motoare Deutz au crescut cu peste 20% după ce acesta a declarat că intenţionează să construiască motoare pentru tancuri pe lângă operaţiunile sale cu motociclete. Grupul de ingineri se numără printre companiile de producţie şi inginerie din Mittelstand care reconsideră sau pun capăt interdicţiei de a încheia contracte în domeniul apărării.

O mare parte din întreprinderile germane au evitat mult timp asocierea cu sectorul apărării din cauza moştenirii cooperării industriale cu regimul nazist. Cu toate acestea, începând din februarie 2022, unii actori-cheie din lanţul de aprovizionare al ingineriei din ţară, precum producătorul de lasere Trumpf şi firma de componente Hawe Hydraulik, au pus contractele militare în vizorul lor.

Cathryn Clüver Ashbrook, politolog şi fost director al Consiliului German pentru Relaţii Externe, a declarat că atitudinile îndelungate cu privire la sectorul apărării se schimbă rapid.

"După trei ani de război pe continentul european, cu pierderi economice crunte, Germania pare pregătită să facă o schimbare istorică", a spus ea.