ZF 24

Conservatorii ascut armele înaintea alegerilor din Marea Britanie: Rishi Sunak dezvăluie o reducere de 2,4 miliarde de lire sterline a impozitului pentru pensionari în încercarea de a câştiga teren în campania electorală

Conservatorii ascut armele înaintea alegerilor din Marea...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.05.2024, 12:27 76

Rishi Sunak va anunţa marţi o reducere de 2,4 miliarde de lire sterline a impozitelor pentru pensionari, într-o mişcare menită să consolideze „votul gri” al conservatorilor şi să stabilizeze începutul haotic al campaniei electorale generale a partidului, scrie Financial Times.

Premierul britanic va anunţa planurile de deblocare a alocaţiei personale pentru pensionari, în încercarea de a împiedica milioane de persoane care primesc pensia de bază de la stat să fie antrenate în sistemul fiscal.

Sunak a declarat că această măsură ar însemna acordarea a 100 de lire sterline pentru 8 milioane de pensionari anul viitor, urmând ca suma să ajungă la aproximativ 300 de lire sterline pe an până la sfârşitul următorului parlament.

Reducerea de 2,4 miliarde de lire sterline a taxelor va fi probabil bine primită de mulţi parlamentari conservatori. Persoanele de peste 70 de ani sunt singurul grup de vârstă care are mai multe şanse să voteze conservator decât laburist, potrivit unui sondaj YouGov.

Dar campania lui Sunak a întâmpinat probleme pe mai multe fronturi, la care se adaugă criticile la adresa planului său de a cheltui 2,5 miliarde de lire sterline pentru structurarea unui program de serviciu naţional, prin care tinerilor de 18 ani să li se ceară să servească în armată timp de un an sau să efectueze 25 de zile de muncă „voluntară” obligatorie şi neplătită.

Există tensiuni din ce în ce mai mari între candidaţii conservatori şi sediul conservator de campanie, unii susţinând că un „set de instrumente” al CCHQ pentru conceperea de materiale electorale s-a prăbuşit.

Cu toate acestea, Sunak va miza pe faptul că noua sa iniţiativă de a-i ajuta pe pensionari va fi bine primită de alegători, punându-i astfel pe laburişti în defensivă.

Conservatorii au îngheţat pragurile şi alocaţiile fiscale până în aprilie 2028. Acest lucru a generat perspectiva ca pensia de stat de bază de 11.540 de lire sterline să poată depăşi alocaţia fiscală personală de 12.570 de lire sterline până în aprilie 2027.

Prin creşterea alocaţiei personale pentru pensionari, s-ar putea elimina perspectiva ca milioane de oameni să fie nevoiţi să completeze declaraţii fiscale şi să plătească impozit pe venit pentru pensiile lor.