ZF 24

Europa continuă lupta cu inflaţia: Banca Naţională a Elveţiei a redus din nou dobânda pentru a ajuta economia şi a opri creşterea francului

Europa continuă lupta cu inflaţia: Banca Naţională a...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.06.2024, 13:28 105

Banca Naţională a Elveţiei a redus costurile de împrumut pentru a doua oară la rând, menţinându-se astfel în fruntea reducerilor dobânzilor la nivel mondial, în contextul în care statul se luptă cu inflaţia scăzută şi cu întărirea francului, raportează Bloomberg.

Oficialii de la Zurich au redus joi valoarea de referinţă cu 25 de puncte de bază, până la 1,25%, după o decizie greu de anticipat de către observatori. Unii investitori au pariat pe o reducere, în timp ce o mică parte a economiştilor intervievaţi de Bloomberg nu au anticipat nicio schimbare. De asemenea, factorii de decizie şi-au redus proiecţiile privind inflaţia, propunând un nivel de 1% în 2026.

Francul elveţian s-a depreciat după anunţ, scăzând cu aproximativ 0,4% faţă de euro şi cu 0,7% faţă de dolar. La începutul acestei săptămâni, francul elveţian a atins un maxim al ultimelor patru luni în raport cu euro, deoarece tulburările politice din Franţa au stimulat cererea de active refugiu.

BNS - care a implementat prima reducere din actualul ciclu în martie - îşi sporeşte acum abordarea, diferind de cea a omologilor mondiali, întrucât Rezerva Federală tocmai a ponderat reducerile preconizate pentru acest an, în timp ce Banca Centrală Europeană se arată reticentă în a acţiona din nou în viitorul apropiat.

„Există motive clare pentru care BNS ar dori să reducă ratele mai repede decât BCE", a declarat Joachim Klement, şeful departamentului de strategie, contabilitate şi sustenabilitate de la Liberum Capital.

Banca Centrală a Norvegiei a menţinut ratele neschimbate şi a declarat că va trebui probabil să le menţină la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2008 până la sfârşitul anului. Preocupările persistente legate de inflaţie vor menţine, de asemenea, Banca Angliei pe loc.