ZF 24

Ghidului fiscal Forvis Mazars: Nivelul taxării salariilor variază în tările din Europa Centrală şi de Est între 14% şi 49%, cu o medie de 38%, în creştere fată de 2023

Ghidului fiscal Forvis Mazars: Nivelul taxării...

Autor: Roxana Rosu

03.07.2024, 15:47 156

Nivelul taxării veniturilor din salarii variază în tările din Europa Centrală şi de Est între 14% şi 49%, cu o medie de 38%, ceea ce reprezintă o creştere de 2 puncte procentuale faţă de anul trecut şi cu 3 puncte procentuale peste media OCDE, potrivit datelor din cea de-a 12a editie a Ghidului fiscal Forvis Mazars care analizează sistemele fiscale din 22 de ţări europene şi trei ţări din Asia Centrală.

Raportul oferă informatii la zi companiilor şi îndrumare investitorilor care explorează oportunităţile de piaţă din aceste regiuni, analizând tendinţele în ceea ce priveşte nivelul de fiscalitate, salariile şi inflaţia. Ediţia din acest an abordează, de asemenea, introducerea impozitului minim global, o schimbare esenţială în sistemul de impozitare internaţional

Inflaţia a reprezentat o provocare majoră în ultimii ani, având un impact asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi Asia Centrală. „În regiunea ECE, atât salariul minim, cât şi cel mediu au crescut cu aproximativ 10%, în timp ce ratele inflaţiei s-au situat în jurul valorii de 9%”, a declarat Daniel H. Nagy, Partner Forvis Mazars.

În plus, discrepanţele dintre ţări, în ceea ce priveşte salarizarea şi inflaţia, generează rezultate economice diferite. De exemplu, ţări precum Croaţia, Slovenia, Bulgaria şi Polonia au înregistrat o creştere a salariilor care a depăşit inflaţia, ceea ce a susţinut sau chiar îmbunătăţit puterea de cumpărare. Cu toate acestea, în ţări precum Republica Cehă şi Slovacia s-a înregistrat o scădere a salariilor în raport cu inflaţia.

„Sunt bucuros să vă prezint Ghidul Fiscal ECE 2024. Acesta oferă, în comparaţie, poziţia României în raport cu alte ţări din ECE şi totodată anticipează provocările viitoare datorate în mare parte creşterii deficitului bugetar, precum şi a reformelor fiscale anunţate pentru anii următori. În plus, de la 1 iulie 2024, salariul minim în România a crescut de la 3.300 RON la 3.700 RON. Trebuie precizat că în aprilie 2024, rata inflaţiei din România a fost de 6,2%, indicând un nivel moderat de inflaţie în comparaţie cu lunile anterioare.”, a menţionat Edwin Warmerdam, Partner, Head of Tax, Forvis Mazars în România.

Impozitul minim global a fost introdus în diferite ţări europene, stabilind un nou standard prin faptul că grupurile multinaţionale cu venituri anuale globale de cel puţin 750 de milioane de euro trebuie să menţină o rată efectivă de impozitare (ETR) de 15% în fiecare jurisdicţie. Acest cadru internaţional, cunoscut sub numele de Pilonul II şi elaborat de G20 şi OCDE, urmăreşte să contracareze transferul profiturilor şi concurenţa fiscală dăunătoare.

„Introducerea legislaţiei privind Pilonul II reflectă accentul pus de autorităţile fiscale din ECE pe impozitarea companiilor multinaţionale de dimensiuni medii şi mari care îşi desfăşoară activitatea în regiune. Ne aşteptăm ca această tendinţă să se materializeze prin mai multe audituri fiscale şi de preţuri de transfer în următorii ani.", a menţionat Liviu Gheorghiu, Tax Director, Forvis Mazars în România.

În întreaga regiune, noul standard influenţează planificarea fiscală strategică. Modificări precum introducerea de credite fiscale pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) şi alte stimulente încurajează inovarea, asigurând în acelaşi timp conformitatea. „Companiile vor trebui să evalueze cu atenţie impactul acestor modificări asupra ratelor lor efective de impozitare şi asupra strategiilor generale de planificare fiscală.”, subliniază H. Nagy.