ZF 24

Imobiliare.ro: Preţurile apartamentelor din oraşele mari continuă să crească şi au ajuns în unele cazuri la valori record, cu majorări an la an de 18% în Braşov, 11% în Bucureşti, 10% în Cluj sau 8,7% în Timişoara

Autor: Roxana Rosu

04.06.2024, 12:51 445

Preţurile apartamentelor din oraşele mari a continuat să crească în acest an şi au ajuns în unele cazuri la valori record, cu majorări an la an de 18% în Braşov, 11% în Bucureşti, 10% în Cluj sau 8,7% în Timişoara, arată o analiză imobiliare.ro.

În cazul apartamentelor noi, în Capitală, preturile au fost în mai 2024 cu 16% mai mari fată de mai 2023, cu o medie de 1875 euro/mp.

Valoarea medie pentru apartamentele din Bucureşti a urcat la un record de 1723 euro/mp reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins şi pe segmentul apartamentelor vechi, de 1705 euro/mp.

La nivel national, pretul mediu a urcat cu 11,4% în mai 2024, fată de mari 2023, la 1598 euro/mp util.

 “1598 euro/mp util este noua valoare record pe care o înregistrează Indicele Imobiliare.ro la nivel national, consecinţa unui ritm anual de apreciere de 11.4%, depăşind uşor prognozele noastre de la începutul anului când estimam o creştere anuală de până în 10 procente. Cererea ridicată pune presiune pe preţ şi va continua să o facă şi în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere şi ofertă”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.”

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament. Cu o creştere de 3% doar în ultimele 30 de zile, preţul mediu solicitat pentru proprietăţile rezidenţiale noi a ajuns la sfârşitul lunii mai la valoarea de 2.960 euro/mp util. Ritmul anual de creştere pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraş s-a menţinut în jurul valoriii de 10% atât pentru preţul mediu general, cât şi pentru cele două segmente principale, nou şi vechi. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2735 euro/mp.

Cu un preţ mediu nou şi vechi de 1907 euro/mp, Braşovul îşi consolidează poziţia de al doilea cel mai scump oraş de piaţa rezidenţială şi înregistrează cel mai accentuat ritm anual de creştere, de 18,7% (nou şi vechi). Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 2224 euro pe mp, fiind singurul oraş din ţară, cu excepţia Clujului, care a depăşit pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuinţele noi. Mai accesibile sunt locuinţele vechi, pentru care proprietarii solicită în medie 1826 euro/mp, în creştere cu 18.2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Apartamentele noi din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 22% în ultimele 12 luni şi de 4% în ultimele 30 de zile. Preţul mediu pe acest segment este în prezent de 1960 euro/mp, valoare ce readuce Timişoara în primele 3 poziţii ale topului oraşelor cu cele mai scumpe apartamente noi.

Mult mai accesibile rămân însă apartamentele vechi a căror valoare medie este de 1568 euro/mp şi care au înregistrat o creştere medie de 7% în ultimul an. De altfel, Timişoara este oraşul cu cele mai accesibile apartamente vechi dintre top 6 centre urbane ale ţării.

În Constanta, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie, de 4.2%, şi a ajuns la 1.806 euro/mp util.   O creştere anuală mult mai mare, de 11.5%, a fost înregistrată în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ mediu a fost la finalul lunii mai de 1630 euro/mp.

Deşi apartamentele noi din Iaşi sunt acum cu 13% mai scumpe decât anul trecut, Iaşiul rămâne un oraş cu locuinţe accesibile. Preţul mediu pe care îl achită cumpărătorii pentru un apartament nou a ajuns la 1.600 euro/mp util.

Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans de aproape 14% până la valoarea de 1.587 euro/mp util.