ZF 24

Prima scădere de randament la titlurile de stat în lei după anunţul Standard&Poor’s

Prima scădere de randament la titlurile de stat în lei...

Autor: Razvan Voican

20.05.2014, 00:00 906

Ministerul Finanţelor a redeschis ieri o emisiune de obligaţiuni de stat pe zece ani lansată în ianuarie anul trecut şi a reuşit să vândă titluri de 400 mil. lei la un randament mediu de 4,78%, cu circa o jumătate de punct procentual sub nivelul de la precedenta licitaţie pentru această serie de bonduri. La deschidere în ianuarie 2013 randamentul mediu de adjudecare fusese de 5,7%.

În februarie anul acesta şi în iunie anul trecut au fost două licitaţii eşuate pe această serie din cauza unor episoade de tensiune de pe piaţă. Redeschiderea de ieri a reprezentat prima emisiune de titluri realizată de Finanţe după ce influenta agenţiei americane de rating Standard&Poor’s a anunţat vineri îmbunătăţirea calificativului pentru România până la nivelul treptei inferioare din clasa investment grade. Această decizie va include titlurile româneşti în categoria activelor eligibile pentru o categorie mai largă de investitori care sunt interesaţi exclusiv de emitenţi din gama investment grade.

De asemenea, este de aşteptat ca piaţa locală să atragă o parte din capitalurile care se retrag din Ucraina şi Rusia pe fondul tensiunilor politice din zonă.