ZF 24

SoftBank va investi în start-up-ul AI Perplexity la o evaluare de 3 miliarde de dolari în speranţa dezvoltării unei ”super inteligenţe articiale”

SoftBank va investi în start-up-ul AI Perplexity la o...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.06.2024, 14:58 148

Fondul Vision 2 al SoftBank Group Corp. investeşte în start-up-ul american de inteligenţă artificială Perplexity AI la o evaluare de 3 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai recent pariu al lui Masayoshi Son într-un sector pe care îl consideră esenţial pentru a-şi asigura moştenirea, scrie Bloomberg.

SoftBank va investi între 10 şi 20 de milioane de dolari în această firmă, care îşi propune să utilizeze inteligenţa artificială pentru a concura cu serviciul de căutare Google al Alphabet Inc. potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Această investiţie face parte dintr-o rundă de finanţare mai mare, de 250 de milioane de dolari, care triplează evaluarea Perplexity şi o transformă într-una dintre cele mai valoroase companii din industrie.

Tranzacţia evidenţiază modul în care SoftBank se pregăteşte să accelereze brusc ritmul investiţiilor în tehnologia AI. Fondatorul său a prezentat săptămâna trecută o viziune vastă asupra viitorului inteligenţei artificiale, inclusiv angajamentul de a realiza aşa-numita „super inteligenţă artificială". Son a vorbit despre crearea unei noi tehnologii AI, mai inteligentă de mii de ori decât fiinţa umană, făcând cele mai grandioase declaraţii de când SoftBank s-a retras de pe piaţă în urma unui şir de pariuri inoportune pe startup-uri.

„Toate operaţiunile pe care le-am întreprins până acum au servit drept încălzire pentru visul meu de a realiza ASI (Super Inteligenţa Artificială)", le-a spus el investitorilor în cadrul unei întâlniri anuale a acţionarilor. 

Tranzacţia nu a fost finalizată, iar termenii acesteia s-ar putea schimba, au declarat persoanele în cauză, solicitând să-şi păstreze identitatea sub rezerva anonimatului. Reprezentanţii Perplexity şi SoftBank au refuzat să comenteze discuţiile privind tranzacţia.