ZF 24

Steel Auction Market, distribuitor de tablă corten şi oţeluri speciale fondat de antreprenoarea Alina Richardson, a ajuns la afaceri de peste 1 milion euro în 2023, pe fondul noilor tendinte din constructii

Steel Auction Market, distribuitor de tablă corten şi...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2023, 16:46 65

Steel Auction Market, distribuitor de tablă corten şi oţeluri speciale, a depăşit nivelul de 1 milion de euro cifră de afaceri în 2023, în conditiile în care acest tip de materiale este tot mai folosit în  proiectele de arhitectură şi în România.

La nivel global, piaţa oţelului de tip corten se ridică la 2 miliarde euro.

 „Steel Auction Market a început activitatea ca furnizor de oţeluri speciale pentru industria grea, petrochimic, naval şi automotive. Am descoperit cerere neacoperită în piaţa oţelurilor speciale şi aşa am ajuns  în această zonă de proiecte arhitecturale. Practic, tabla corten este un material rezistent la coroziune, un oţel cu ruginire controlată, care îşi autosigilează suprafaţa, rugina fiind stratul său de protecţie în timp. Lucrăm cu cei mai mari furnizori din Europa, iar în prezent avem cel mai complex stoc de corten din ţară şi putem livra cele mai bune produse la costuri rezonabile”, spune Alina Richardson, CEO şi co-fondator al Steel Auction Market.

Printre proiectele mari pentru care compania a furnizat tabla corten se numără Ambasada Kuweitului din Bucureşti (2019), Facultatea de Chimie din Iaşi (2021) şi Sala Polivalentă din Turda (2022). Anul acesta, lista e completată de cinema-ul Orizont din Bacău, aflat în construcţie, renovarea Hotelului Concordia din Bucureşti, dar şi Palatul Culturii din Iaşi.

Antreprenorul pregăteşte lansarea platformei Cortenissimi.ro, un magazin online în care vor fi expuse atât materia primă, cât şi obiecte de arhitectură de interior şi exterior din tablă corten, lucrate în serie, dar şi cu posibilitatea de a fi produse special pentru clienţi, cu specificaţiile dorite de ei şi/sau arhitecţii cu care lucrează.

Asociaţia Mondială a Oţelului (World Steel Association) a estimată, pentru perioada 2022-2032, o creştere anuală de 7% pentru produsele din oţel rezistent la intemperii tip corten. Europa este una dintre cele mai mari pieţe în ceea ce priveşte consumul de oţel tip corten, după Asia şi America de Nord, înregistrând o creştere moderată a pieţei de produse prietenoase cu mediul, chiar şi  în condiţiile în care producţia de oţel, în general, a scăzut anul trecut în ţările UE cu 10,5% faţă de anul precedent, până la 136,7 milioane de tone.

Potrivit WorldSteel Association, la nivel mondial s-a înregistrat o scădere a producţiei de oţel de 4,3% în 2022, până la 1,83 miliarde de tone.